Nakon sjednice
79

Bunoza: Izborni zakon BiH je jedan od prioriteta na evropskom putu kojeg moramo izvršiti

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza je nakon sjednice Vijeća ministara BiH izjavio novinarima da je Izborni zakon BiH jedan od prioriteta na evropskom putu BiH kojeg moramo izvršiti.

"Čuo sam da je rečeno da se mora sada Izborni zakon koji je nametnut od visokog predstavnika prvo usvojiti u Parlamentu BiH, pa da bi mi mogli raspravljati o tom zakonu. To nije istina. U uvodu tog istog zakona se jasno navodi da su te izmjene i dopune privremenog karaktera dok se ne usvoje u Parlamentarnoj skupštini u tom obliku ili uz izmjene i dopune. Mi imamo mogućnost da razgovaramo, da izmijenimo i da dopunimo", kazao je Bunoza.

Dodao je da je cilj Ministarstva pravde BiH da se riješe sva sporna pitanja, da se ne guraju problemi "ispod tepiha", da se riješi pitanje i člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

"Mnogi govore zašto vi niste naveli u Izbornom zakonu pokušaj rješavanja 'Sejdić-Finci' i drugih pitanja. Mi smo naveli jasno u zakonu i da je naš prijedlog privremenog karaktera dok se ne provedu odluke Evropskog suda za ljudska prava. To niko nije primijetio", naveo je ministar Bunoza.

Također je spomenuo da se dosta govori o tome da će "koeficijentima sada razbiti manje stranke, da neće moći više postojati zato što mijenjamo koeficijente".          

"To nije istina. Provodimo isključivo odluku Ustavnog suda broj U23/14 gdje moramo isključivo u Domu naroda učiniti da bude što adekvatnije i preciznije predstavljanje onih koji se predstavljaju u Domu naroda, dakle konstitutivni narodi. Na žalost, to mnogi i svjesno tumače pogrešno kako bi se napravila slika da mi nešto loše radimo. To nije istina", istaknuo je Bunoza.

Dodao je da će, bez obzira na to što je danas privremeno povukao Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, nastaviti zajedno sa kolegama da radi na Izbornom zakonu.

Što se tiče zakona o Sudu BiH, kaže da je prije rasprave on osobno podnio podnesak da povlači taj zakon.       

"Postojale su neke naznake da bi se mogli dogovoriti u vezi tog zakona. Međutim, kada sam shvatio da ne postoji konsenzus, odlučio sam opet da krenem sa dodatnim pregovorima s ciljem da usaglasimo i taj zakon s obzirom da se radi o vrlo bitnom zakonu za nastavak pregovora sa EU", zaključio je Bunoza.