ACIPS
0

Podrška svakom sporazumu koji ne legitimizira 1992. godinu

FENA
Politički savjet ACIPS-a će podržati svaki sporazum bh. lidera koji ne legitimizira 1992. godinu, ne legalizira etničku podjelu i koji ne vodi ka konačnom raspadu države Bosne i Hercegovine.
  • Jasno je da sva tri stranačka lidera imaju, barem za javnost, potpuno drugačije interpretacije dogovorenog sporazuma ustavnih reformi. Dok Sulejman Tihić izjavljuje da će regije biti određene prema geografskim ili ekonomskim principima koji neće uzimati u obzir entitetske granice, pojedini mediji, pak, stavljaju do znanja da je Dragan Čović ovim stvorio pretpostavke za hrvatsku federalnu jedinicu unutar Federacije BiH. U isto vrijeme, Milorad Dodik se sve više ponaša kao državnik pa tako šalje pismo Izraelu, dogovara posjete predsjednika Italije Berlusconija i vrlo jasno naglašava da je teritorijalno ustrojstvo Republike Srpske neupitno. Usred ovih dogovora, iz kojih je kompletno isključeno civilno društvo, Ured visokog predstavnika ostao je bez pravog šefa, pa samim tim i bez ikakve reakcije, kaže se u današnjem saopćenju ACIPS-a.

Politički savjet ACIPS-a smatra da novi pravac OHR/EUSR-a mora biti usmjeren ka osnaživanju državnih institucija potrebnih za brze EU integracije, reformu Ustava, i onemogućavanje retorike nacionalizma i podjela Bosne i Hercegovine.