NATO perspektiva
0

Podrška poslodavcima za zapošljavanje bivših vojnika

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
U Sarajevu je danas predstavljen NATO Perspektiva program za Bosnu i Hercegovinu koji podrazumijeva pomoć osoblju otpuštenom iz službe u Oružanim snagama BiH u periodu 2010 - 2012. godina u okviru reforme Oružanih snaga.

Na osnovu tog projekta, u procesu reintegracije bivših vojnih uposlenika u civilni sektor predviđeni su grantovi u vrijednosti do 3.000 KM.

Ovaj iznos je namijenjen eventualnim poslodavcima za podršku zaposlenju bivših vojnika, kao i za nabavku opreme odnosno alata potrebnih za pokretanje vlastitog biznisa bivšeg uposlenika ili, pak, za proširenje već započetih poslovnih aktivnosti.

Također je namijenjen za troškove školarine ako se otpušteni pripadnik Oružanih snaga odluči za prekvalifikaciju.

Program implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Nakon prezentacije je održana pres-konferencija na kojoj su novinari problematizirali pitanje novčanog iznosa, do 3.000 KM, kao sume koja pojedincu (ni)je dovoljna za zamišljeno pokretanje biznisa, na primjer.

"Iako suma može izgledati neznatna, ako se posmatra kao cifra podijeljena na veliki broj pojedinačnih korisnika, to treba posmatrati kroz prizmu ukupnih izdvajanja, a to je iznos od pet miliona eura", odgovorila je Marina Pendeš, zamjenica bosanskohercegovačkog ministra odbrane.

Pendeš je novinare uputila i na razmišljanje da je u ovom slučaju ipak riječ o brizi za otpuštene uposlenike.

Prema izjavi Rocca Gianluce koju je na pres-konferenciji dao uime IOM-a, implementatora projekta, proizilazi da je iznos ipak dovoljan za početak reintegracije bivšeg vojnog uposlenika (u civilni sektor), odnosno "ako neko zaista želi otpočeti nešto".

Marina Pendeš dodaje kako je zamišljeno da se projekt realizira u sinergiji s drugim projektima i u saradnji sa svim nivoima vlasti u BiH, zavodima za zapošljavanja i ministarstvima.

Prema službenom saopćenju koje je podijeljeno novinarima, cilj NATO Perspektiva programa je da pruži tehničku podršku Perspektivi, strateškom dokumentu Ministarstva odbrane BiH o reintegraciji.

Asistencija će omogućiti socijalnu i ekonomsku reintegraciju za oko 3.000 osoba otpuštenih iz Oružnih snaga BiH, jer prelaze ograničenje od 35 godina starosti za profesionalni angažman u aktivnoj vojnoj službi.

Očekivani rezultati programa, prema ovom saopćenju, usko su povezani s cjelokupnim ciljevima tekuće reforme odbrane u BiH. Stoga će osigurati neophodnu podršku strategiji Perspektive Ministarstva odbrane u inicijativama izgradnje kapaciteta, saopćeno je.

U junu 2006. godine, NATO Partnerstvo za mir je osnovao NATO Trust Fund u BiH radi podrške Ministarstvu odbrane BiH u zbrinjavanju uposlenika ovog ministarstva koji su proglašeni prekobrojnim personalom u procesu reforme odbrane.

Na osnovu finansijske podrške Norveške, Holandije, Slovenije i drugih zemalja NATO i Partnerstva za mir, kao što su Švedska, Luksemburg i BiH, Trust Fund iznosi do 3.421.658 eura.

Dodatni novac je osiguran sporazumima između IOM-a i Agencije za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država (u iznosu od 2.113.600 dolara) te Ujedinjenog Kraljevstva u iznosu od 100.000 britanskih funti.