David Cohen
0

Podrška Izraela euroatlantskom putu BiH

SRNA
David Cohen
David Cohen
Nerezidentni ambasador Izraela u BiH David Cohen izjavio je da njegova zemlja podržava BiH na njenom putu ka EU i NATO-u i sve napore koje čini ova regija da ide naprijed.

"Mi podržavamo sve napore koji vode naprijed i prema miru i podržavamo napore međunarodne zajednice koje vode BiH naprijed", rekao je Cohen sinoć, gostujući na RTRS-u.

Konstatujući da je sadašnji nivo ekonomske razmjene između BiH i Izraela nizak, Cohen je naglasio potrebu da se učine napori ka njenom povećanju, jer postoje mnoge oblasti u kojima se može ostvariti saradnja između ove dvije zemlje.

Cohen je naročito potencirao poljoprivredu, turizam i obrazovanje, rekavši da je tokom razgovora sa zvaničnicima u BiH naišao na pozitivne stavove po pitanju saradnje BiH sa Izraelom.

On je naglasio da privatni sektor može napraviti uspješnu saradnju i da je toj oblasti potrebno dati instrumente kojim će se povećati njegov razvoj.

Cohen je u tom kontekstu izrazio spremnost da pozove ekonomsku delegaciju iz BiH da posjeti izraelski privatni sektor, sagleda njegove prednosti i podijeli iskustva.