BiH
0

Podrška Brisela i Washingtona novoj strategiji BiH

SRNA
Catherine Ashton (Foto: AFP)
Catherine Ashton (Foto: AFP)
Nova vlast u BiH trebalo bi da razvije strategiju koja će omogućiti da se BiH pokrene u smjeru evropskih integracija, a Brisel će, u dogovoru sa Washingtonom, pomoći definisanju ove strategije, izjavila je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton.

Ashtonova je, u okviru redovnih kontakata sa Evropskim parlamentom, u odgovoru na pitanje jednog evroposlanika kako će EU da se postavi nakon izbora u BiH, dala osnove strategije u čijoj je suštini evropska perspektiva BiH, javio je dopisnik Srne.

"BiH treba apsolutno podržati na njenom putu u EU. To smo nedavno i razgovarale državni sekretar SAD Hillary Clinton i ja prilikom njene posjete Briselu", rekla je Ashtonova, navodeći da bi jačanje ekonomije trebalo da bude važan dio strategije.

U BiH ima 39 odsto nezaposlenih. Cijela jedna generacija mladih ljudi treba pomoć, posao, perspektivu, treba budućnost. Vlasti BiH moraju da se usredsrede na to i u tom smislu moraju da razviju strategiju, rekla je Ashtonova pred Komitetom za spoljnu politiku Evropskog parlamenta.

Ovo je prvi put nakon izbora u BiH da je Ashtonova, koja uglavnom vodi dosije BiH u EU, komentarisala situaciju nakon izbora.

Kako Srna saznaje iz drugih izvora, nakon sastanka Klintonove i Eštonove, evropski i američki diplomate spremaju niz konsultacija u kojima analiziraju dodirne tačke i razlike u pristupu prema BiH.