Tužilaštvo BiH
0

Podignuta optužnica za ratni zločin protiv Osmana Šege

Sarajevo-x.com
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Osmana Šege, koji se tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Osmana Šege rođenog 13.05.1966. godine u Oborcima u opštini Donji Vakuf, nastanjenog u Bugojnu, državljanina BiH.

Osman Šego se tereti da je u svojstvu vojnog policajca 307. motorizovane brigade Armije R BiH u vrijeme oružanog sukoba između HVO i Armije R BiH u Bugojnu, u periodu od 18.07.1993. godine do 19.03.1994. godine u Bugojnu, i to u garaži privatne kuće u naselju Donjići, zatim u Marksističkom centru - Klosteru časnih sestara i naselju Vrbanja, te prostorijama BH banke Bugojno, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Optuženica tereti Osmana Šegu da je učestvovao i pomagao u pripremanju i vršenju krivičnih djela, ubistvima i mučenjima, kao i prisiljavanju zarobljenih hrvatskih civila na prinudni rad u Bugojnu u periodu od 18.07.1993. godine do 19.03.1994. godine.

Optuženi Šego se tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačka c) i f) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u vezi sa članom 29. Krivičnog zakona BiH i članom 180. stav 1. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.