Tužilaštvo BiH
0

Podignuta optužnica protiv Velibora Bogdanovića za zločine u Mostaru

FENA
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Velibora Bogdanovića (1970), kojeg se tereti za ratni zločin protiv stanovništva.

Velibor Bogdanović Veka rođen je i nastanjen u Mostaru, državljanin je BiH. Tereti se da je kao kao pripadnik HVO-a u Mostaru za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba na području općine Mostar između Armije BiH, s jedne, i HVO-a, s druge strane, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti građanskih osoba i postupanju s ratnim zarobljenicima iz 1949. godine.

U optužnici se navodi da je Bogdanović dva puta krajem maja 1993. s još pet nepoznatih pripadnika HVO-a u vojnim maskirnim uniformama koji su svi bili naoružani automatskim puškama nepoznate marke i kalibra i s bombama zakačenim na uniformama dolazio u stan bračnog para Bošnjaka, iz kojeg su uzeli i prisvojili tehničke stvari, zlato i novac, a ispred stana otuđili njihovo vozilo.

Optužnica tereti Velibora Bogdanovića da je primjenom sile prisilio na seksualni odnos i silovao ženu u čiji stan je došao, a njenog supruga da je protupravno odveo u logor Heliodrom, u kojem je on bio trideset dana, gdje je psihički maltretiran.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz državnog tužilaštva.