Tužilaštvo BiH
0

Podignuta optužnica protiv Mirsada Vatrača za ratne zločine

FENA
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mirsada Vatrača, koji se tereti da je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv stanovništva na području općine Kotor-Varoš, 1992. godine.

Tužilac Regionalnog tima broj I, Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Vatrača, rođenog 19. februara 1964. u mjestu Dabovci, opićna Kotor-Varoš, državljanina BiH.

Optuženi se nalazio u bijegu, nakon lišenja slobode i ekstradicijskog pritvora u Republici Hrvatskoj, izručen je pravosuđu BiH na postupanje.

Optužnica tereti Vatrača da je za vrijeme rata u BiH i oružanih sukoba, kao pripadnik TO Kotor-Varoš, zajedno s optuženim Fikretom Planinčićem, Rasimom Lišančićem, Seadom Menzilom i drugim njemu poznatim pripadnicima, od juna do sredine novembra 1992., sudjelovao u napadu na stanovništvo srpske nacionalnosti u selu Serdari, u općini Kotor-Varoš, koje je bilo izvan područja ratnog sukoba.

U optužnici se navodi da je napad, u kojem je sudjelovalo više od 20 pripadnika TO Kotor-Varoš, izveden u ranim jutarnjim satima, 17. septembra 1992., kada se najveći dio civila, mještana sela Serdari, nalazilo na spavanju.

Optuženi su naoružani puškama i eksplozivnim sredstvima izvršili prethodno planirani pješadijski napad, u kojem je ubijeno 16 civila srpske nacionalnosti, oba spola, dobi od četiri do 60 godina, od kojih su neki ubijeni iz vatrenog oružja ispred i unutar porodičnih kuća na mjestu boravka, a napad je imao za posljedicu i nanošenje teških povreda većem broju civila i uništavanje imovine.

Među ozlijeđenim osobama bila je i žena u visokoj trudnoći.

Nakon napada, izvršeno je uništavanje imovine civila na način da su paljene porodične kuće kao i brojni privredni i pomoćni građevinski objekti.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.