Tužilaštvo BiH
0

Podignuta optužnica protiv bivšeg vojnika HVO-a

Sarajevo-x.com
Tužilaštvo BiH poslalo je Državnom sudu na potvrđivanje optužnicu protiv Ivice Perkovića, nekadašnjeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji se tereti za zločine nad srpskim civilima u Derventi.

Državno tužilaštvo tereti Perkovića, bivšeg pripadnika 103. Derventske brigade HVO-a da je u periodu između aprila i juna 1992. godine "tukao, mučio i na druge nečovječne načine zlostavljao" osobe srpske nacionalnosti koje su bile protupravno zatočene u prostorijama Doma JNA, hangara "Rabić" i prostorijama Osnovne škole u mjestu Zelenika, opština Derventa.

Ivica Perković zvani "Mungos" tereti se da je zlostavljao zatočenike, tukao ih i ranjavao iz vatrenog oružja, te mučio na "izrazito surov način", nanoseći im teške tjelesne i duševne patnje.

Prema podacima Državnog tužilaštva, Perković je nastanjem u Slavonskom Brodu u Hrvatskoj, a posjeduje državljanstva Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

U martu prošle godine Apelaciono vijeće Državnog suda donijelo je pravosnažnu presudu protiv Ivice Vrdoljaka, bivšeg pripadnika 103. Derventske brigade HVO-a, kojom je osuđen na pet godina zatvora zbog učešća u zločinima protiv civilnog stanovništva počinjenog 1992. godine u Derventi i Bosanskom Brodu.