BiH
1

Počinje gradnja centralne kupole na Ferahadija džamiji

FENA
Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini 7.maj obilježava kao Dan džamija, u znak sjećanja na taj datum 1993. godine kada je u ranim jutarnjim satima minirana i porušena Ferhadija džamija u Banjoj Luci.

Također, istog datuma, ali 2001. godine, prilikom pokušaja polaganja temeljca za obnovu Ferhadije u protestima nekih grupa i nacionalističkim divljanjima, kojima je spriječen taj pokušaj vjernika i Islamske zajednice, teško je povrijeđen Murat Badić iz Cazina, koji je nedugo zatim podlegao od zadobijenih povreda.

Obnova Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci počela je 2006. godine, a radove danas otežava nedostatak novca.

„Narednih dana trebalo bi da se počne gradnja centralne kupole i šerefeta“, kazao je Feni muftija banjalučki Edhem Čamdžić i potvrdio da su mnogi spremni da rade na obnovi ove džamije pa iako im se i duguje, a što dodatno govori o njenom značaju za ne samo muslimanske vjernike već i kao kulturnom i historijskom te objektu koji treba da govori pomirenju, toleranciji i dijalogu.

Ferhat-pašina džamija bila je sagrađena 1579. godine, kao centralni vjerski objek u Banjoj Luci i jedno je od najuspješnijih arhitektonskih ostvarenja bosanske arhitekture, XVI stoljeća.

Ferhadija je 1950. godine uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, a potom i na Listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u.

Džamija je djelimično uništena ekplozivom detoniranim 7. maja 1993. godine od srpskih ekstremista. Nakon prvog rušenja, međutim, uslijedilo je i potpuno rušenje i čišćenje terena na kojem se nalazio cjelokupni kompleks džamije.

Ostaci ruševina su odvezeni na gradsku deponiju. Kratko nakon rušenja Ferhadije srušena je i obližnja sahat-kula.

Ferhadija je bila jedna od 16 banjalučkih džamija, koje su tokom 1992. - 1995. godine, do temelja porušene.

Zato „Dan džamija", podsjeća i na rušenje svih džamija i drugih vakufskih objekata u BiH u toku posljednjeg rata u BiH.

U tom periodu potpuno je porušeno 614 džamija, oštećeno 307, što čini 80,5 posto od ukupnog broja od 1.144 džamije, koliko ih je bilo prije rata.

Pored toga je od ukupno 557 mesdžida (džamija bez munare), potpuno porušeno njih 218, dok je oštećen 41, što čini procent od 46,40 posto.

Ovome treba dodati još 14 potpuno uništenih i 18 oštećenih mekteba te 447 uništenih i 160 oštećenih drugih vakufskih objekata, podaci su Islamske zajednice BiH.