Općina Centar, Sarajevo
0

Početak projekta "Hljeb i mlijeko za penzionere"

Sarajevo-x.com
U velikoj sali Općine Centar za 300 socijalno najugroženijih penzionera sa područja središnje gradske općine, 28. aprila 2009. godine uručena je novčana pomoć od po 50 KM, namijenjenih za kupovinu osnovnih životnih namirnica - hljeba i mlijeka.

Prisutne starije sugrađane pozdravio je općinski načelnik Dževad Bećirević, te istakao da se radi o projektu kojim se nastoji pomoći najugroženijim penzionerima sa malim primanjima koje izrazito pogađa teška ekonomska situacija u kojoj se nalazimo.

Pilot projekt realizuje Služba za rad i socijalna pitanja Općine Centar - u periodu od marta do kraja 2009. godine. Općinsko vijeće Centar je podržalo prijedlog da se za tu namjenu u Budžetu za 2009. godinu izdvoji 150.000 KM. Projekt je zvanično započet podjelom pomoći za mjesec mart. Korisnici ove pomoći će ubuduće novac podizati u Službi za rad i socijalna pitanja (soba 306/III kat), od 1. do 5. u tekućem mjesecu. Spisak penzionera kojima je potreban ovakav vid pomoći sačinila je Služba za rad i socijalna pitanja Općine Centar na osnovu svojih evidencija kao i na osnovu spiskova Centra za socijalni rad gdje su navedeni socijalno najugroženiji penzioneri koji ostvaruju pravo na subvencioniranje troškova grijanja, na tuđu njegu i pomoć kao i pravo na usluge koje pruža kuhinja Crvenog krsta.

"Hvala im što su se sjetili ovih penzionera. Vrlo se teško živi. Radite tolike godine, a onda vas nema", izjavila je prilikom uručenja pomoći jedna sugrađanka.

"Ovo je mala pomoć ali mnogo znači. Život penzionera je najteži. Mi moramo jesti, ali ne možemo zaraditi. Moraju nam povisiti penzije da ovakvih podjela ne bude, jer nas je stid doći", kaže gospođa Zehra.