Općina Novi Grad
105

Počelo uklanjanje objekata u sklopu priprema za izgradnju kružnog vijadukta u Boljakovom Potoku

S. Š. U.
Foto: Pres služba Općine Novi Grad
Foto: Pres služba Općine Novi Grad
U sklopu priprema za izgradnju kružnog vijadukta u Boljakovom Potoku koji će IX transverzalu spajati sa ulicom Safeta Zajke, započelo je uklanjanje objekata privremenog karaktera.

Uklonjen je dio objekata koji se nalaze na dijelu zemljišta gdje će biti postavljeni šipovi koji će u budućnosti nositi konstrukciju vijadukta. Ostatak objekata trebao bi biti uklonjen u narednom periodu.

Uklanjanjem objekata stvoreni su preduslovi za nastavak radova na konstrukciji kružnog toka, te se na gradilištu očekuje dolazak specijalne mašine za bušenje šipova.

Nakon što je okončan postupak eksproprijacije, izvođač radova danas je izvršio rušenje individualnog stambenog objekta na ulazu u ulicu Hekim Oglu Ali-paše obzirom da je to jedna od ulica čije se priključenje na saobraćaj djelimično izmješta izgradnjom kružnog toka, te se stvaraju bolji uslovi za sigurnije odvijanje saobraćaja u ovoj veoma strmoj ulici.

Prije nego se krenulo sa izgradnjom završne faze IX transverzale, Općina Novi Grad izgradila je novi stadion sa umjetnom travom kod kružnog toka, kako bi se prostor koji su koristili sportski klubovi, prije svega klub "Biser 96" prebacio na novoizgrađeni stadion.

Izgrađena je i nova ambulanta u prostorijama sportske dvorane u školi "Umihana Čuvidina", a prostorije BH Pošte izmještene su u adaptirani prostor u sklopu MZ "Alipašin Most-1".

Kompletan objekat kružnog toka će se nalaziti na stubovima, a cijeli prostor platoa od oko 2.000 kvadrata ispod njega bit će u funkciji naselja. Jedan dio tog prostora namijenjen je za parkiranje vozila, kao i za poslovne i druge sadržaje te pješačku zonu.