BiH
6

Počelo suđenje za ubistvo Vedada Bajrice, optužba najavila dokazivanje krivice optuženih

Piše: E. F.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu počelo suđenje Ademiru Pezi, Samiru Potogiji, Mirzi Hasanbegoviću i Denisu Škami, optuženima za ubistvo Vedada Bajrice koje se dogodilo 5. novembra prošle godine.

Tužiteljica Ivana Petković je nakon čitanja optužnice najavila da će dokazati da su optuženi počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret i to saslušanjem 19 svjedoka i šest vještaka te iznošenjem drugih dokaza.

Podsjećamo, optužnicom se Ademira Pezu tereti za krivična djela ubistva, nasilničkog ponašanja i neovlaštenog držanja oružja, dok se Potogiju sumnjiči za nasilničko ponašanje, ali i pomaganje počiniocu krivičnog djela nakon počinjenja djela. Za pomaganje Pezi nakon ubistva terete se Škamo i Hasanbegović.

Odbrana nakon izlaganja postupajuće tužiteljice Ivane Petković nije iznosila uvodnu riječ izuzev Muhidina Kape, branioca Samira Potogije, koji je istakao kako je optužnica proizvoljno napisana.

"Moj klijent nije počinio nijednu radnju koja ima obilježje krivičnog djela i to ćemo dokazati", kazao je Kapo.

Navodima branioca Kape pridružio se advokat Potogija, koji zastupa optuženog Škamu, kazavši da ni njegov branjenik nije počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret, dodavši da će tokom sudskog postupka to i dokazati.

Inače, prema navodima optužnice Bajrica je najprije pretučen pa je tada posegao za pištoljem i u stražnjicu ranio Pezu. Ovaj mu je uzvratio pucnjima u noge. Ranjeni Bajrica je na koljenima molio za život kazavši Pezi "Hajde, dobro je, nemoj to činiti", ali ga je Pezo ipak ubio.

Potom su Pezo i Potogija pobjegli da bi se kasnije sastali sa Škamom i Hasanbegovićem i sakrili automobil kojim su otišli sa mjesta nesreće, kao i pištolj kojim je ubijen Bajrica.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. septembar kada će svoj iskaz dati prva dva svjedoka Tužilaštva Jasmin Poturković i Harun Karić.