BiH
0

Počelo iznošenje završnih riječi tužiteljstva u slučaju "Srpske šume"

FENA
U Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu počelo je danas iznošenje završnih riječi u predmetu Zoran Đerić i drugi. Riječ je o trinaestorici optuženih za slučaj "Srpske šume“.

Prema optužnici, Mladen Ivanić je optužen za krivična djela zloupotreba položaja, zločinačko udruživanje, podstrekavanje na zloupotrebu položaja i davanje dara i drugih oblika koristi, Miro Jurišić za krivična djela šumska krađa i davanje dara i drugih oblika koristi, dok su Zoran Đerić, Perica Bundalo, Rodoljub Trkulja i Stojko Blagojević optuženi za krivična djela zločinačko udruživanje i podstrekavanje na zloupotrebu položaja.

Pored ovoga, Perica Bundalo je optužen za krivično djelo davanja dara i drugih oblika koristi, a Zoran Šupeta, Dragiša Dragutinović, Zdenko Sakan, Milorad Marjanović, Mirko Rokvić, Radenko Borojević i Novica Davidović za krivično djelo zloupotreba položaja.

Optužnica u ovom predmetu je potvrđena 22. oktobra 2007. godine.

Na početku završnih riječi tužiteljstva, koje će, kako je najavljeno, trajati tri dana, međunarodni tužitelj Heikki Wendorf je podsjetio na činjenicu da je šumarstvo jedan od glavnih izvora prirodnih bogatstava u oba bh. entiteta te da su se od 2000. do 2002. godine političari u Republici Srpskoj podijelili u vezi s imenovanjem direktora u 42 šumska preduzeća.

Prema navodima optužnice, Mladen Ivanić je u svojstvu službene osobe Vlade Republike Srpske zloupotrijebio svoj položaj, pridobio korist za preduzeće "Trgokomerc“ d.o.o. od 512.941,69 KM, istovremeno nanoseći štetu Javnom preduzeću "Srpske šume“, Šumskom gazdinstvu (ŠG) Ribnik i Općini Ribnik u spomenutom iznosu.

Miru Jurišića optužnica tereti da je kao odgovorna osoba u preduzeću "Trgokomerc“ d.o.o. doveo do toga da njegovo preduzeće posiječe trupce u količini od 19.165 m3, zbog krađe drveta i prodaje trupaca u količini većoj od osam m3.

Dalje, u optužnici se navodi da su Mladen Ivanić, kao organizator, Zoran Đerić, Perica Bundalo, Rodoljub Trkulja i Stojko Blagojević, kao članovi zločinačke organizacije, podstrekavali deset direktora šumskih gazdinstava da prekorače svoja ovlaštenja i nanesu štetu Javnom preduzeću "Srpske šume“ i da Partiji demokratskog progresa (PDP) pribave korist u iznosu od najmanje 100.000 KM.

Prema navodima optužnice Zdenko Sakan, Milorad Marjanović, Mirko Rokvić, Zoran Šupeta, Radenko Borojević, Novica Davidović i Dragiša Dragutinović su kao odgovorne osobe u Javnom preduzeću „Srpske šume“ prekoračili svoja službena ovlaštenja i pribavili pojedinačno korist za PDP od 10.000 KM, a svi zajedno u iznosu od najmanje 70.000 KM, istovremeno oštetivši Javno preduzeće "Srpske šume“ za spomenuti iznos.

Tužitelj Wendorf je 24. januara, na početku glavnog pretresa, istaknuo da je PDP glavna veza između osumnjičenih u ovom predmetu i da ukupan iznos sredstava koje je “Trgokomerc” d.o.o. primio i drvnu građu prodao drugima iznosi 1,5 miliona KM. U završnim riječima danas je podsjetio na iskaze svih svjedoka, počevši od predstavnika ministarstava u Vladi RS-a i u Općini Ribnik, do vlasnika firmi i službenika šumarskih preduzeća.

Nastavak iznošenja završnih riječi tužiteljstva zakazan je za 9. i 17. juni.