BiH
0

Plavšić se žali na uvjete u švedskom zatvoru i hoće van

FENA
Nekadašnja predsjednica bosanskih Srba Biljana Plavšić, koja u Švedskoj služi kaznu za zločine protiv čovječnosti, zatražila je pomilovanje, objavio je jedan švedski pravosudni dužnosnik, prenijele su svjetske agencije.

Biljana Plavšić ima 76 godina, a 2003. Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) osudio ju je na 11 godina zatvora za zločine koje je počinila u ratu u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995.

Na temelju sporazuma koji je 1999. Haški sud sklopio sa Švedskom, a prema kojem Švedska pruža zatvorski prostor za osuđene ratne zločince, ona je zatvorena u Hinsebergu, dvjestotinjak kilometara zapadno od Stockholma.

Prema agenciji DPA, dužnosnik ministarstva pravosuđa Lars Brandt rekao je da je ministarstvo "ove sedmice" primilo prijevod na švedski njezine žalbe i dodao da ne može reći koliko će trajati sudski postupak.

Osuđenica je rukom na srpskom napisala pismo u kojem kaže da je "bolesna i jadna" i moli za pomilovanje.

Na četiri stranice pisma od 27. novembra 2006. Biljana Plavšić kaže kako ne shvaća zašto mora kaznu služiti "među prostitutkama, ubojicama, dilerima droge, pljačkašima, lopovima i varalicama", a tuži se i zbog toga što je u zatvoru detaljno pregledavaju kao i sve ostale zatvorenike.

Dodaje kako ima visok tlak izazvan pritiskom pod kojim živi, a boluje i od išijasa, a 2004. u zatvoru je bježala od nasilnih cimerica, pa je slomila i nogu.

Zamjenik upravitelja švedskih zatvora Karl-Anders Lonnberg rekao je za DPA da zatvorski čuvari nisu mogli potvrditi da su joj zatvorenice prijetile kad se incident dogodio.