Komentari (15)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
samo kad dodjes na kasu: hocete li gospodine kesu? da molim 20 feninga. hvala ! ili hljeb pod ruku....pa moze jedan hljeb pod ruku!!! moze l iENA ceker u tasnu POKRAJ SVIH 14KG SMINKE 3 MOBITELA, GEDORA I BOGZNA STA IMAJU ZENE PO TASNAMA ??? MOZE I JEDAN CEKER ............I TO STO KAZE COVJEK I Z NATRON MAGLAJA PAPIRNI .....HA JA ...a ne 2 praska za pecivo i de mi esu bogati da ne nosam.....
rješenje je uvođenje papirnatih vrećica (slično onim koje dobijete kada kupujete voće ili povrće,samo malko veće):) tako to Evropa radi,a ako hoćeš najlonsku kesu,bujrum pa plati 0.20pf. ili tako nesto...al djaba nam i papirnate i najlonske kad nam je disciplina za kontrolu smeca svedena na \"Odnjece oni iz komunalnog\",\"Ima ciga pa ce povuc\' \", ili,sto je najzalosniji pristup, \"Odnjece voda\"..ljudim prije svega treba edukacija, pa tek onda upoznavanje sa alternativama..
Moze Kina da zabrani ovo i ono, oni su disciplinovani, ali ovde vi ne mozete zabraniti preticanje na punoj liniji i voznju u pijanom stanju, a da zabranite upotrebu kesa...U Kini ustaju u 6 i idu sat vremena u park da kolektivno vjezbaju, kod nas u 6 ustaju samo penzioneri, mislim, o vjezbama govora nema. U Kini rade kao singerice, kod nas kao dva neuparena konja, pa svaki vuce na svoju stranu, samo jel se dvojica sastanu, itd, itd...kao, vidjeli da se nesto negdje u svijetu desava pa bi tako. Evo, ja vam predlazem, posto bar sume i drveca imate, valjda jos imate jer sijecete sve ono sto se za Tite posumilo, ima jos...doduse, niko ne posumljava, ali ima...stancajte papirne kese i u biznis.Al prvo morate zrtvovati neke pare pa izgraditi fabriku, ne?
Ako su to one male, providne kese, koje nicemu i ne sluze, sta tu ima da se naplati? Da bi naplatili kesu, potrebno je da lici na kesu, da posluzi eventualno i za vise kupovina, da je veca, cvrsta itd...Naravno, naplatom se smanjuje broj kesa koje bi se koristile, ali treba proizvoditi i ekoloske kese. A opet, da bi neko jos davao pare i na kese, treba da ima i para, i tako sve povezano jedno s drugim, kupovna moc slaba da bi neko i za kesu izdvajao...nema ko da misli o tome, prvo bogomolje, pa privatni dzepovi, pa razna obiljezavanja ovog i onog, pa protesti protiv dogadjanja u Aziji i Africi...pa bla, bla, koja partija je na vlasti u zanzibaru, nedodjiji, pa kad sve to, mozda i kese dodju na red, negdje u 25. stoljecu.
Plasticne kese treba zabraniti i uvesti papirne kao obavezne. Glupost je naplacivati plasticne kese ako ljudima ne ponudis alternativu. Jer u sta strpati sve ono sto pokupujete u nekom supermarketu, pa trebala bih platiti barem 15 kesa. Lako je reci - treba naplatiti. Sta sad treba da nosim hrpu platnenih cekera kad podjem u carsiju, jer bih mogla nesto kupiti.
Dajte nam alternativu...Natjerajte tgovce da ih ne koriste...Pa neću HLJEB/KRUH nositi u džepu...
Na potpuno isti nacin pristupamo rjesavanju ovog ekoloskog problema. Moja ideja je bila da plasticne kese budu enormno skupe (koliko je potrebno za reciklazu). I jos, kaznjavati bacanje smeca po ulici.
Ne odmah nego od juce je ovo trebalo uvesti ,jos su mi svjeze slike iz Egipta i Bliskog Istoka ,plasticne vrece ,pl. flase i smece na sve strane , odnijece vjetar u pustinju,,,,, U Evropi se smece spaljuje u toplanama , razdvaja se plastika,aluminijum ,staklo ... i ponovo preradjuje. Pa sto su oni pametniji .....ili gluplji (za nas pojam)
Svakako za podrzati!!!!!!!!!!!!!Isto uraditi i sa ostalom plasticnom ambalazom i limenkama - uzas jedan na sat nam zemlja lici. Od ove ljepote napravili smetliste.
a joojj,sjećate li se onih lijepih titinih vremena.......prvo si morao kupiti FAX helizin da bi mogao imati kesu ili ceger......ništa plastnjače cjela bih nosi platnene kese sa nnatpisom FAX ....Back to the Roots....živio kunta kinte i piva sa gradskim parkovima
Nije mi jasno sta se ceka. Pa ovo je ocit primjer kako imamo glupe i tupave politicare.
naravno da ih treba naplacivati... onda ne bi hamsha \"zazdila\" tuce kesa za potrebe pakovanja smeca prilikom kupovine fasunge, jer jazuk je davat\' par maraka za kese za smece... treba uvesti i kazne za odlaganje smeca na ilegalne deponije (citaj bacanje smeca tamo gdje kome padne na pamet)... jos malo pa cemo zivjeti medju stakorima...
to se u \"glupoj\" titinoj drzavi naplacivalo! ko sto se 80 gluposti koje se danas prodaju i osiromasuju narod bespotrebno , nije ni prodavalo ! ali gladni papci sa seljo-aljo- demokratijom sto je donesose u tim kesama preko brda i planina sad ne kontaji sta se ovo hoce. treba da je kesa dzaba sto s mi sad i to naplacivat.... mozda su emocionalno vezani za njih????
\"Zbog smatramo da jedino naplaćivanje plastičnih kesa može da drastično da smanji \" - LOL! Nedostaje \"toga\" valjda, i ima viska jedno \"da\" :)
Super akcija, grozno se voziti obalom nasih prelijepih rijeka, covjek bi pomislio da kese zaista rastu iz zemlje.