Ekološki problemi u BiH
0

"Plastične vrećice treba početi naplaćivati"

Sarajevo-x.com
'Nadležne vlasti u Bosni i Hercegovini pod hitno trebaju donijeti zakon po kojem se naplaćuju plastične kese, jer je to jedini efikasan način borbe protiv jednog od najvećih ekoloških problema u našoj zemlji', poručuje Halida Vuković, predsjednica Udruženja za podsticanje uravnoteženog razvoja i kvalitete života, "Fondeko".

Udruženje je tokom prošle godine organiziralo nekoliko uličnih akcija kojima su nastojali podići ekološku svijest građana i potaknuti ih da umjesto plastičnih koriste papirne vrećice.

"Smatram da je ovo pitanje najbolje riješila Kina, koja je potpuno zabranila upotrebu plastičnih kesa, dok su zemlje evropskog regiona donijele zakone prema kojima se ovakva vrsta ambalaže naplaćuje. Naši građani se ponašaju krajnje neodgovorno prema prirodi, što možemo vidjeti i po masi plastičnih kesa na ulicama, drveću, zelenim predjelima. Zbog smatramo da jedino naplaćivanje plastičnih kesa može drastično da smanji njihovu upotrebu", istakla je Vuković.

Podsjeća da je jednoj kesi potrebno oko hiljadu godina da bi se razgradila, te da je velika upotreba i nepropisno odlaganje plastičnih kesa koje se u trgovinama daju besplatno sve aktuelniji ekološki problem u našoj zemlji.

"Našoj zemlji je prije svega potrebna edukacija o tome kako se živi u urbanim sredinama, a osim toga i zakonska legislativa koja bi upotrebu štetnih plastičnih kesa smanjila na najmanju moguću mjeru", objašnjava Vuković.