BiH
177

Planine spremne da dočekaju skijaše, za vikend se očekuje veliki broj gostiju

Piše: E. S. H.
Bjelašnica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bjelašnica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Snježne padavine koje su prekrile bh. gradove i planine su posebna radost za ljubitelje skijanja. Ski staze će za vikend biti pune skijaša, a pripreme na planinama uveliko traju da se pripreme svi uslovi, od parkinga do ski liftova.

Sve službe za uređenje su na Bjelašnici i Igmanu, radi se na tome da se što više kapaciteta sutra pusti u rad.

Kako nam je rekao Suad Jusić, direktor Ski centra preduzeća ZOI'84, u rad će biti pušteno sve osim kotlova jer su obilne snježne padavine uzrokovale velike nanose snijega pa su visočija područja podložna lavinama.

"U narednih deset dana kotlovi neće raditi, a sve ostalo ide svojim tokom. Sutra će biti organizovani skokovi na Malom Polju na Igmanu, a na Bjelašnici će se održati vježba Kluba spasavalaca koji će praktično izvršiti vježbu spašavanja zatrpanog čovjeka iz snijega", rekao je Jusić.

Vježba će biti izvedena pomoću posebnih sondi koje su najmodernije kada je u pitanju tehnologija. Vježba će biti izvedena uz podršku helikoptera EUFOR-a kod okretne stanice dvosjeda na Crnom vrhu.

Na vrhu Bjelašnice je visina snijega oko tri metra, a u Babinom dolu je visina snijega 140 cm snijega utabanog frezom.

Foto: OC Jahorina
Foto: OC Jahorina

Na Jahorini je visina snijega oko dva metra. U posljednja dva dana je na ovoj planini palo čak metar novog pokrivača, a Romanija putevi koji rane na održavanju saobraćajnica i Olimpijski centar Jahorina ulažu velike napore da se osiguraju što bolji uslovi za dane vikenda.

"Saobraćajnice, staze i parkinzi će biti odlično pripremljeni za vikend. Jutros smo imali malo problema sa napajanjem električnom energijom, ali ćemo zato večeras ponuditi noćno skijanje besplatno za sve koji se nađu na planini", rekao je za Klix.ba Dragan Sokolović iz Olimpijskog centra Jahorina.

Parkinzi su očišćeni i pripremljeni, a Sokolović naglašava da skijaši imaju mnogo razloga da vikend provedu na planini.

Prošla zimska turistička sezona se ne može porediti sa ovom, jer je bila "zelena zima". Zimski centar prošle godine nije trebalo ni otvarati, a kako nam je rekao Dragan Sokolović, ove godine su zadovoljni i žele još značajniji broj stacionarnih gostiju na planiani u kontinuitetu što bi dalo sigurnost funkcionisanja Olimpijskog centra.

Od ponedjeljka 9. marta će cijene ski karata biti niže za 30 posto i koštat će 22 KM.