Inzko - Dodik
0

Pitanje skupštinskih zaključaka riješiti na racionalan način

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko i predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik naglasili su, tokom razgovora u Banjoj Luci o zaključcima Narodne skupštine RS-a vezano za prijenos nadležnosti s entiteta na nivo BiH, da to pitanje mora biti riješeno na racionalan način, saopćio je OHR.

Inače, Inzko nakon sastanka nije želio da daje izjave za medije bez obzira na to što su novinari čekali ispred Vlade RS-a.

Ured visokog predstavnika u saopćenju navodi da su se Dodik i Inzko saglasili da je potrebno preduzeti sve mjere kako bi se pitanja državne i vojne imovine riješila što je prije moguće, te na taj način se dokazalo da je Bosna i Hercegovina spremna da postane partner Evropskoj uniji, saopćeno je iz OHR-a.

Naglašava se i da je ovaj sastanak dio konsultacija visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU sa svom trojicom “prudskih lidera” kako bi pripremili sastanak zakazan za 14. juna, a koji bi trebao biti posvećen rješavanju preostalih neriješenih pitanja državne i vojne imovine.

U saopćenju se konstatira i da je evropska budućnost ove zemlje najvažniji cilj za sve građane i njihove političke lidere. “Premijer Dodik pozdravlja inicijative koje će ubrzati proces integracija u EU”, kaže se u saopćenju i dodaje da je sada najurgentnije da zemlja osigura ispunjavanje svih preostalih uslova iz “Mape puta” za liberalizaciju viznog režima sa zemljama EU.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko i premijer Dodik pozdravili su odluke Vijeća ministara BiH od prošle sedmice o usvajanju zakona neophodnih za liberalizaciju viznog režima.

Dodik je istakao da bi Parlamentarna skupština BiH trebala usvojiti ove zakone što je prije moguće, te je izrazio podršku ispunjenju svih uslova koji će građanima u budućnosti osigurati sve prednosti bezviznog putovanja u EU, navodi OHR.