SAD - EU o BiH
0

Phil Gordon: Ukidanje OHR-a je put u nepoznato

Sarajevo-x.com
Phil Gordon: OHR ne radi jer nema podršku EU
Phil Gordon: OHR ne radi jer nema podršku EU
Ukoliko Bosnu i Hercegovinu skinemo sa droge zvane Ured visokog predstavnika, onda bi tu tom slučaju Evropska unija trebala biti metadon, navodi se u depeši od 9. jula 2009. godine, koja je poslata iz Ambasade Sjedinjenih Država u Švedskoj, objavio je WikiLeaks.

Depeša sadrži detalje razgovora pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Euroaziju Phila Gordona sa političkim direktorima EU, kojem je, između ostalog prisustvovao i švedski diplomata Bjorn Lyrval.

Gordon je prilikom razgovora pitao da li Šveđani mogu da u Štokholm pozovu sve zainteresovane strane, kao i SAD kako bi konačno bilo riješeno pitanje državne imovine. On je rekao kako se SAD slažu da OHR ne radi kako treba, ali da ne bi "rado da izuzmu štaku i napravimo korak u nepoznato".

U depeši se navodi da su sagovornici zaključili, uoči butmirskih pregovora, da bi istovremena vojna i tranzicija OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika EU mogle poslati pogrešan signal te stvoriti dodatne probleme.

Vojska je potrebna u BiH

U razgovorima je naglašeno kako zemlje članice EU svojim vojnim snagama konstantno govore o potrebi ostanka u BiH, dok vojne snage ne misle tako.

O BiH se govorilo i u depeši iz Beograda u kojoj ambasadorica SAD u Srbiji Mary Warlick navodi da je imala sastanak sa Jovanom Ratkovićem, savjetnikom predsjednika Srbije Borisa Tadića, koji je rekao da je veliki pesimista po pitanju ustavnih reformi u BiH, pošto je ovo izborna godina.
Ratković je ponovio da srbijanska vlada podržava teritorijalni integritet BiH, kao i njen ulazak u EU i NATO, kao način stabilizovanja trenutnih granica.

Glede Bosne i Hercegovine, ministar vanjskih poslova Carl Bildt i zamjenik državnog sekretara James Steinberg planiraju sastanak kako bi razgovarali o prudskom procesu.

Dvije izgubljene godine

Važno je, navode se Lyrvallove riječi u depeši, da BiH preuzme odgovornost za ispunjavanje uvjeta za zatvaranje OHR-a. EU je entuzijastična glede tranzicije svoje pozicije u BiH čim se ispune uvjeti. Važno je da da se shvati kako će misija specijalnog predstavnika Evropske unije biti manje nametljiva, a više faktor koji će gurati reforme naprijed, dodao je švedski diplomata. Politika proširivanja Evropske unije je svugdje u regionu bila uspješna.

Robert Cooper, generalni direktor za vanjske odnose i vojno-političke poslove Evropske unije, koji je također prisustvovao sastanku, kazao je kako bi mogli doći do tačke kada ćemo "trebati nametnuti rješenje" državne imovine, ukoliko ne riješimo to prije jeseni (2009, op. F. B.), te "izgubimo dvije godine zbog izbora". Cooper je dodao da nakon "jadnog" Vijeća za implementaciju mira treba inzistirati na politici uvjetovanja. Cooper je dodao kako su Hrvati u BiH dobili poruku iz Zagreba da budu spremni na saradnju...