BiH
2

Petrović: BH-Gas je odgodio isključenje gasa do utorka u 12 sati

Piše: Am. Dž.
Zlatko Petrović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zlatko Petrović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Isporuka gasa Kantonu Sarajevo neće biti obustavljena danas nakon što je postignut dogovor na trećem dijelu 72. sjednice Vlade Kantona Sarajevo, potvrdio je za Klix.ba ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (KS) Zlatko Petrović.

Na sjednici su, kao gosti, aktivno sudjelovali direktori BH-Gasa Mirza Sendijarević, Sarajevogasa Salih Selmanović i Toplana Sarajevo Admir Džubur.

"Dogovorili smo se da pokrenemo proces kreditnog zaduženja. Cilj nam je da obezbjedimo 10 miliona KM kako bi mogli pokriti aprilsku, majsku i junsku fakturu. BH-Gas je odgodio isključenje gasa do utorka u 12 sati kada će biti održan novi sastanak", rekao je Petrović za Klix.ba.

Vlada Kantona Sarajevo je dala saglasnost da se preduzeća Sarajevogas i Toplane Sarajevo mogu kreditno zadužiti po hitnoj proceduri kod Union banke, radi sprečavanje obustave isporuke prirodnog gasa Kantonu Sarajevo, u skladu sa uslovima koji će se definisati u toku pregovora sa predstavnicima pomenute banke. Vlada će predložiti Skupštini Kantona Sarajevo da preuzete obaveze budu sastavni dio sredstava neophodnih za konsolidaciju kantonalnih javnih komunalnih preduzeća.

Vršilac funkcije premijera Kantona Sarajevo Muhamed Kozadra istakao je da je ovaj prijedlog kojeg je Vlada Kantona Sarajevo ponudila BH-Gasu privremeno rješenje, a da će se trajno riješiti pitanje predstojeće grijne sezone u Kantonu Sarajevo samo ukoliko se što prije utvrdi ekonomska cijena grijanja, te što prije donese Zakon o konsolidaciji javnih preduzeća Kantona Sarajevo.

Ministar Petrović je upoznao prisutne o posljedicama i štetama koje bi nastale ukoliko bi se gasni sistem u KS ostavio bez gasa, te najavio da bi pisani tekst sporazuma sa svim detaljima obje zainteresirane strane mogle potpisati tokom sljedeće sedmice, nakon što se operacionalizira i okonča procedura kreditnog zaduženja kod pomenute banke.