BiH
0

Penzioneri nezadovljni - nema povećanja aprilskih penzija

FENA
Savez udruženja penzionera u Federaciji BiH izražava nezadovoljstvo Odlukom Upravnog odbora Federalnog zavoda PIO kojom se penzije za april zadržavaju na istom nivou od 1. januara.

"Predstavnici menadžmenta FZ PIO u toku aprila izjavljivali su putem javnih medija da je uplata doprinosa zadovoljavajuća i postoje mogućnosti za aprilsko povećanje penzija. Pošto nije došlo do povećanja penzija svi penzioneri su na ovaj način, u pozitivnom iščekivanju, potpuno razočarani i iznevjereni. Pored nedovoljno ostvarenih sredstava iz doprinosa za april kao osnovni razlozi mogu se uzeti i nezakonito povećanje penzija za određene kategorije penzionera od 1. januara koje obavezuje Zavod mjesečno za osam millona KM, te neblagovremena uplata Federacije za isplatu beneficiranih penzija koje isplaćuje FZ PIO", navodi se u saopćenju.

Iz Saveza penzionera posebno naglašavaju da je najveće razočarenje i nezadovoljstvo iskazano od penzionera čije su penzije povećane od 1. januara za svega 2,61 posto.

"Posebno je Savez, i svih 330.000 penzionera u FBiH, razočarao prijedlog Zakona o plaćama zastupnika u parlamentu BiH kojim se na neprimjeren, drzak i nemoralan način - bez zasluga, predviđaju penzije zastupnika za parlamentarni staž od 2 do 4 godine čak od 2.700 - 3.400 KM ili deset prosječnih penzija mjesečno.

Zahtijevamo od parlamenta BiH da prijedlog za ovako neprimjerene i nezaslužene penzije odbaci, a parlamentarce kao i sve ostale osigurane uputi na ostvarivanje prava iz PlO-a u skladu sa Zakonom o PIO u FBiH", navodi se u saopćenju penzionera.