UNHCR u Brčkom
0

FOTO / Peći, strunjače, ćebad i kanisteri za porodice u Prutačama

Klix.ba
UNHCR je u nedjelju isporučio interventnu pomoć za četiri porodice čije su stambene jedinice izgorjele u požaru, u kojem je smrtno stradao dvogodišnji dječak.

Požar je izbio u petak ujutro u kolektivnom centru Prutače u Brčko distriktu.

Nastradale porodice su dobile peći, strunjače, ćebad, kanistere i kuhinjski pribor.

“Interventna pomoć je naš pokušaj da pomognemo tim ljudima da prebrode ovaj težak period, mada će im biti neophodna još stabilnija i dugoročnija pomoć. Ova tragedija nas podsjeća na to da svi trebamo udvostručiti naše napore kako bismo pomogli da se za ugrožene raseljene osobe iznađu trajna rješenja, uključujući i sigurno i dostojanstveno stambeno rješenje“, izjavio je Scott Pohl, šef UNHCR-ovog odjela za zaštitu.

U kolektivnom centru Prutače je smješteno oko 500 osoba i to je jedan od šest takvih centara u Brčko distriktu. Širom Bosne i Hercegovine postoje 153 kolektivna centra u kojima živi oko 8.500 ugroženih raseljenih osoba u bijednim uvjetima.

Kolektivni centri su prvobitno bili namijenjeni za privremeni smještaj nakon što je rat završen, ali su i danas, sedamnaest godina nakon rata, još uvijek u upotrebi.

Mnogi od tih objekata su u trošnom stanju i ponekad nesigurni za život. Mnogima također nedostaju osnovni uvjeti za dostojanstven život, poput ispravnih sanitarija i grijanja tokom zime.

UNHCR će nastaviti nadgledati dešavanja u kolektivnom centru u Brčkom i sarađivati sa vlastima, kako bi osigurali da stanari dobiju neophodnu pomoć.