BiH
5

Pauza na sjednici Predstavničkog doma, SBB traži prisustvo vlade

FENA
Ubrzo po početku vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas u Sarajevu, proglašena je pauza na zahtjev poslaničkog kluba Saveza za bolju budućnost.

Taj klub insistira da sjednici prisustvuje Federalna vlada jer su na dnevnom redu važni zakoni i drugi akti, koje je predložila upravo ona, radi saniranja posljedica katastrofalnih majskih poplava.

SBB je oštro kritizirao što su na ovo zasjedanje došla samo dva ministra, Ante Krajina iz resora finansija i ministar pravde Zoran Mikulić. Nije pomogla ni Krajinina opaska da je to zbog toga što danas zasjeda i Vlada.

Fehim Škaljić iz SBB-a je na to rekao da nema te Vladine sjednice koja može biti važnija od zasjedanja Parlamenta.

Škaljić i drugi esbebeovci ustvrdili su da ponašanje Vlade svjedoči o njenoj aroganciji u odnosu na Parlament i autokratiji koja Parlament želi potčiniti izvršnoj vlasti.

Negodovanje zbog toga što sjednici ne prisustvuje više članova Vlade izrazio je i Jasmin Duvnjak iz Stranke demokratske akcije, uz napomenu da se ta primjedba odnosi i na Vladine ministre iz njegove stranke.

O održavanju ove vanredne sjednice odlučio je jutros Kolegij Predstavničkog doma zbog zakona i drugih akata o saniranju posljedica majske prirodne nesreće, predloženih iz Vlade po hitnom postupku. Među predloženim aktima je zakon o osnivanju fonda za pomoć postradalim područjima.