Obradović, Pozder i Prlić
61

Parlamentarci o zaštiti spomenika: Potrebna lista prioriteta i zakonski okvir

R. D.
Obradović, Pozder i Prlić
Obradović, Pozder i Prlić
Višestranačka parlamentarna grupa za zaštitu kulturnog, historijskog i prirodnog naslijeđa koju čine federalne zastupnice Lana Prlić (SDP) i Nasiha Pozder (NS) i zastupnik Amer Obradović (NB), danas je održala redovni radni sastanak.

Grupa je uz podršku Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) razmatrala aktivnosti za naredni period koje podrazumijevanju donošenje, izmjene i dopune zakonskih akata koji regulišu oblast zaštite naslijeđa.

"Mi smo pokrenuli nekoliko paralamentarnih inicijativa, a jedna koja se tiče uspostave Liste spomenika kulture na prostoru Federacije koji trebaju imati prioritet pri zaštiti, obnovi, rehabilitaciji i rekonstrukcije je usvojena. Ovaj vid parlamentarnog rada usmjeren na ovu zanemarenu oblast je važan i potreban, predstavlja nešto što zastupnicima daje mogućnost da urade konkretne stvari na zakonodavnom nivou, ali i promociji naslijeđa, te saradnji sa lokalnim zajednicama", kazao je Amer Obradović.

Višestranačka parlamentarana grupa utvrdila je danas i strateške smjernice rada za period 2021. –2022, te očekuju da će uz zakonodavne aktivnosti i inicijative prema Vladi FBiH, raditi na promociji naslijeđa širom zemlje, te će aktivno raditi sa civilnim sektorom, predstavnicima javnih ustanova i međunarodnim partnerima.

Nasiha Pozder je izjavila da zakonska neuređenost ove oblasti, preklapanje nadležnosti, komplikovane procedure i često nejasne instrukcije koje dolaze iz institucija i prema institucijama, te neprepoznavanje prava vlasnika i obaveza društva kada su u pitanju nacionalni spomenici jasan su pokazatelj nužnosti djelovanja na postojeće zakone, te pokretanje izrade novih zakona i uredbi i time ćemo se baviti u narednom periodu.

"Zakonodavna vlast u čijem radu učestvujemo dužna je da obezbijedi okvire koji će olakšati i unaprijediti zaštitu spomenika", kazala je ona.

Međunarodni republikanski institut će u narednom periodu nastaviti sa podrškom ovoj i sličnim međustranačkim parlamentarnim inicijativama.

"Posebno mi je važno da možemo aktivno djelovati na promociji našeg naslijeđa koje ima izuzetan potencijal i za saradnju sa lokalnim zajednicama. Ovakav vid parlamentarnog rada, uz međunarodnu podršku, daje dodatni integritet ali i odgovornost prema građanima koji su nas birali", kaže Lana Prlić.