Počele opstrukcije
0

Parlament nije konstituisan, a ka' će ne zna se

Piše: A. Panjeta
Nije bilo kvoruma (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH iz SNSD-a, kao što je njihov stranački šef Milorad Dodik i najavio u pismu prije dva dana, nisu se pojavili na nastavku konstituirajuće sjednice. Na sjednici se nisu pojavili ni poslanici HDZ BiH i HDZ 1990.

Na početku nastavka sjednice privremeni predsjedavajući Predstavničkog doma Adnan Bašić konstatirao je kako nema kvoruma, te predstavnike stranaka u Parlamentu pozvao u salu da se dogovore o daljnjim koracima. Iz Republike Srpske sjednici je jedino prisustvovao Petar Kunić iz DNS-a, dok su iz "hrvatskog bloka" sjednici prisustvovali Mladen Ivanković Lijanović iz Narodne stranke Radom za boljitak i Zvonko Jurišić iz koalicije HSP-HDZ 1990.

Nakon kraćih konsultacija, predstavnici stranaka dogovorili su sljedeći sastanak 11. januara u 10 sati, do kojeg se nadaju da će biti konstituirana vlast. Na tom sastanku bi trebalo biti govora o konstituiranju Predstavničkog doma i izboru rukovodećih tijela.

Po izlasku sa sastanka, predstavnik SNSD-a Milorad Živković ponovio je stavove, izrečene u Dodikovom pismu privremenom predsjedavajućem, u kojem je rečeno da će se poslanici ove stranke odazvati na nastavak konstituirajuće sjednice "po dobijanju informacije da je postignut dogovor između kolega u Federaciji BiH".

Denis Bećirović, predstavnik SDP-a u Parlamentu, i pored svega je bio optimističan, te je kazao kako se i dalje sve odvija u predviđenim rokovima, te da se nada da će na sastanku 11. januara biti postignut dogovor. Optimističan je bio i Zvonko Jurišić, dok je svoju ogorčenost pismom iskazao poslanik Stranke za BiH Beriz Belkić.

"To što su oni tražili neodržavanje nastavka sjednice je njihovo pravo, ali pozivanje na slovo Daytona i apel na, kako su rekli, kolege iz FBiH, nisu utemeljeni. Ovo nije Parlament entiteta, već državni parlament koji pripada svim građanima", kazao je novinarima Belkić.

Kako smo nezvanično saznali, iako sjednica nije nastavljena, današnji "cirkus" koštao nas je najmanje 6.000 maraka, plus dnevnice i ostali troškovi. Poslanici koje smo vidjeli ponašali su se krajnje ležerno i nije nam izgledalo da su se posebno "nasekirali" što u ovoj godini nakon izbora održanih 3. oktobra ništa nije urađeno, iako su za svoj (ne)rad uredno plaćeni.