BiH
4

Parlament FBiH po hitnoj proceduri da razmatra zakone o pomoći unesrećenima

FENA
Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu utvrdila i Parlamentu FBiH po hitnoj proceduri uputila prijedloge Zakona o Fondu za pomoć u obnovi područja zahvaćenih prirodnom nesrećom, Zakona o finansiranju pomoći područjima nastradalim u prirodnoj nesreći, te Zakona o prijenosu vlasništva nad nekretninama u vlasništvu FBiH, kantona, gradova i općina.

Još nekoliko tačaka dnevnog reda bilo je posvećeno saniranju posljedica katastrofalnih poplava, a između ostalog, prihvaćena je Informacija o reprogramu kreditnih obaveza kantona, gradova i općina pogođenim poplavama i klizištima.

Podržano je provođenje mjera kako bi ovi kantoni, gradovi i općine bili rasterećeni otplate vanjskog duga na rok do četiri godine, odnosno od 2014. do kraja 2017. godine, čime bi kantonalni, gradski i općinski budžeti bili rasterećeni za ukupno 52,6 miliona KM.

Prihvaćena je i Informacija u vezi s izraženom spremnosti Europske unije, Svjetske banke i Ujedinjenih nacija za pružanjem pomoći u svrhu procjene posljedica nedavnih poplava na život stanovništva i vitalne sektore u pogođenim područjima.

Federalna vlada prihvatila je danas informacije federalnih zavoda za agropedologiju i za poljoprivredu o monitoringu tla i poljoprivrednih proizvoda na poplavljenim područjima u FBiH.

Vlada je razmatrala i Informaciju koja se odnosi na priključenje dvije vjetroelektrane u FBiH na prijenosnu mrežu Elektroprijenosa BiH. Riječ je o projektima VE Mesihovina, investitora JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, instalisane snage 55 MW, VE Podveležje, investitora JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, instalisane snage 48 MW.

Također, doneseni su jedna uredba i dvije odluke iz oblasti obnovljivih izvora energije.

Danas je donesena i Odluka o usvajanju utroška s kriterijima raspodjele sredstava “Podsticaj za veterinarstvo” utvrđenog Budžetom FBiH za 2014. godinu u iznosu od 2.500.000 konvertibilnih maraka.

Uz ostalo, Federalna vlada je danas usvojila nekoliko kadrovskih rješenja, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.