Ronioci i psi tragači umorni
0

Paravinja prebačen u "Kulu", potraga za tijelom prekinuta

SRNA
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Dovođenje Paravinje (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Dragan Paravinja, koji je priznao ubistvo maloljetne Antonije Bilić iz Drniša u Hrvatskoj, dovezen je u KPZ "Kula" u Istočnom Sarajevu, nešto iza 16.00 sati. U međuvremenu, na lokalitetu slapa Brljan na rijeci Krki i Ćorića jezera u Hrvatskoj za danas je završena potraga za tijelom 17-godišnje Antonije Bilić.

Paravinju, koji je optužen za silovanje u Istočnom Sarajevu, su u pratnji dva vozila sudske policije, iz Banje Luke do zatvora Kula, sproveli pripadnici Sudske policije RS.

Osnovni sud na Sokocu raspisao je 2005. godine potjernicu za Paravinjom zbog optužbi da je 2002. godine silovao djevojku u Istočnom Sarajevu. Potjernica za Paravinjom je raspisana tri godine nakon što je počinjeno silovanje u Istočnom Sarajevu, jer se on nije pojavljivao na suđenju. 

 U Srbiji je za Paravinjom raspisana međunarodna potjernica zbog silovanja i pokušaja silovanja, a u Hrvatskoj zbog nestanka, odnosno ubistva 17-godišnje Antonije Bilić.

U sokolačkom Sudu nisu mogli unaprijed govoriti kako će se odvijati proces protiv Paravinje, odnosno hoće li i kad on biti prebačen u Sud BiH, ukoliko Hrvatska i Srbija zatraže da im bude isporučen zbog djela koja je tamo počinio.

U ovom sudu smatraju da bi kod njih trebao biti zakazan pretres, jer je krivično djelo počinjeno na ovom području i Paravinja uhapšen na ovim prostorima.

U Sudu BiH potvrđeno je Srni da još nisu dobili zahtjev ni iz Hrvatske ni iz Srbije za pokretanje ekstradicijskog postupka, odnosno izručenje Paravinje tim zemljama. 
"Ukoliko taj zahtjev dođe do nas, Sud BiH će odlučivati u skladu sa međunarodnom pravnom pomoći", rekla je portparol Suda Selma Hadžić. 

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor zatražila je od Ministarstva pravosuđa Hrvatske da preduzme sve kako bi Paravinja bio izručen Hrvatskoj i za ubistvo Antonije Bilić odgovarao pred hrvatskim pravosuđem. 

Potraga za tijelom Antonije Bilić za danas okončana

Portparol šibensko-kninske policijske uprave Marica Kosor rekla je da je potraga obustvaljena zbog umora psa tragača, ronilaca i ljudi na terenu i istakla da će biti nastavljena sutra ujutro na istom mjestu.

Ona je napomenula da je u potragu, koja je počela rano jutros, bio uključen veliki broj policajaca i pripadnika gorske službe spašavanja, javili su hrvatski mediji.

Zamjenik direktora Uprave policije Hrvatske Milijan Brkić nije želio komentarisati kako je Bilićeva navodno bila silovana pa potom zadavljena i bačena u rijeku.
Dragana Paravinju /43/, vozača kamiona, koji je dovođen u vezu sa nestankom maloljetne Antonije Bilić, uhapsila je policija RS jučer oko podneva u Donjim Srđevićima kod Srpca. 

Paravinja je, nakon četiri dana skrivanja u šumama u okolini Banje Luke, uhapšen u blizini jednog napuštenog objekta prema planini Motajici, gdje je, vjerovatno proveo noć.