BiH
0

Paddy Ashdown stigao u Sarajevo, demonstranti ga pozdravili aplauzom

Piše: E. G.
Paddy Ashdown (Foto: EPA)
Paddy Ashdown (Foto: EPA)
Paddy Ashdown, bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, doputovao je danas u Sarajevo kako bi učestvovao u Rose-Roth seminaru, koji organizira Parlamentarna skupština NATO-a i Parlament BiH. Radi se o trodnevnom skupu na temu "Sigurnost i demokratizacija u Jugoistočnoj Evropi: Jačanje stabilnosti, promoviranje reformi".

Skupu će prisustvovati veliki broj parlamentaraca iz zemalja članica NATO-a, predstavnici nevladinog sektora u BiH, predstavnici zemalja iz regije te niz drugih koji se bave ovom temom.

Rose-Roth je program saradnje s parlamentima zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEE), a pokrenuli su ga 1990. godine tadašnji predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a, kongresmen Charlie Rose i senator Bill Roth. Globalni cilj Rose-Roth inicijative je jačanje razvoja parlamentarne demokratije u CEE zemljama korištenjem PSNATO-a kao sredstva u međuparlamentarnoj saradnji i pomoći.

Moderatori sutrašnjeg dijela seminara će biti Božo Ljubić, šef Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u PSNATO-a, Beatriz Rodrigez-Salmones, potpredsjednik Političkog komiteta PSNATO-a i Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije BiH.

Ashdown, sadašnji član britanskog Doma lordova, sutra će govoriti na temu "Stanje demokratizacije i sigurnosti na Zapadnom Balkanu". Osim njega, skupu će u naredna tri dana prisustvovati i brojni drugi zvaničnici, kako domaći, tako i iz regije i svijeta.

Inače, Ashdown je danas viđen i u šetnji gradom te je prošao pored nekoliko okupljenih demonstranata ispred zgrade Predsjedništva FBiH koji su ga pozdravili aplauzom.

On se nije zadržavao s demonstrantima.