BiH
197

Pacijenti u KS kojima će biti refundiran novac za dva pokušaja vantjelesne oplodnje sami će birati kliniku

Piše: S. H.
Foto: EPA
Foto: EPA
Odlukom Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, svim pacijentima iz Kantona Sarajevo omogućeno je pravo na refundiranje troškova vantjelesne oplodnje u visini od 4.000 KM za prvi pokušaj odnosno 2.000 KM za drugi pokušaj.

Uslovi koje pacijenti trebaju ispunjavati su da su u pitanju žene koje se liječe od neplodnosti, žene koje nisu rađale, žene do napunjenih 37 godina života, koje imaju utvrđene dijagnoze, stanja i sve potrebne medicinske pretrage.

"Smatram da je ovo jedan veliki korak za ne samo za pacijente iz Sarajeva već i cijele Bosne i Hercegovine, jer će se na ovaj način skrenuti pažnja i na druge vrste bolesti sa kojima se suočavaju naši sugrađani, a za koje je potrebno izdvojiti veći dio sredstava. Postati roditelj je sigurno jedina želja ovih pacijenata, a Zavod je ovim činom zauzeo važno mjesto u njihovim životima olakšavajući im da po završetku procesa postanu roditelji" istakao je menadžer klinike IVF New Life Zejd Šoto.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja za Klix.ba su potvrdili da pacijenti sve neophodne dijagnostičke i druge zdravstvene usluge u postupku liječenja i dokazivanja neplodnosti mogu obaviti u Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo ili u drugim zdravstvenim ustanovama na području Kantona Sarajevo, na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja. U suprotnom Zavod neće učestvovati u refundiranju troškova ovih procesa.

S obzirom da finansijska sredstva refundiranja prva dva pokušaja vantjelesne oplodnje snosi Zavod zdravstvenog osiguranja KS, odluka vrije samo za pacijente iz sarajevskog kantona. Pacijenti iz drugih gradova morat će pričekati neka bolja vremena, dok se eventualno sličan projekat ne pokrene na nekom višem nivou.

Ovaj potez Zavoda zdravstvenog osiguranja KS je prvi projekat ove vrste u BiH, dok je poređenja radi ovo ustaljena praksa u nekim zemljama regije i članicama Evropske unije.