Šalju ih u Gračanicu
44

Pacijenti iz Gradačca odbijaju hemodijalizu jer su im zabranili liječenje u Odžaku

A. K.
Ilustracija (Foto: Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH)
Ilustracija (Foto: Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH)
Grupa pacijenata iz Gradačca koji se pet godina dijaliziraju u Kantonalnoj bolnici u Odžaku u ponedjeljak će odbiti medicinski tretman, jer im se onemogućava dalje liječenje u spomenutoj zdravstvenoj ustanovi.

Naime, šest pacijenata iz Gradačca koji se kao pripadnici Tuzlanskog kantona već pet godina dijaliziraju u Dijaliznom centru Kantonalne bolnice u Odžaku, od 19. aprila ove godine će biti uskraćeni za tu uslugu jer ne dolaze iz Posavskog kantona.

Ovakva odluka je donesena na osnovu nalaza inspekcije Posavskog kantona, koja je utvrdila da pacijenti iz drugog kantona nemaju pravo primati hemodijalizni tretman na ovom mjestu, već u kantonu u kojem su zdravstveno osigurani. To je potvrđeno i u zajedničkom pismu tamošnjeg ministra zdravstva Damira Živkovića i direktora zdravstvenih ustanova uključenih u pružanje tretmana hemodijalizom.

"Nama je inspekcija izdala nalog da otklonimo nepravilnosti nastale zbog pružanja usluga ovim pacijentima zbog čega od 19. aprila više nećemo biti u mogućnosti pružati im usluge hemodijalize", navedeno je u pismu.

Pružanje medicinske pomoći dijalizni pacijenti iz Gradačca bi trebali dobiti u Gračanici, što je za njih, kako tvrde, neprihvatljivo. Zbog toga će se, kako su najavili, u ponedjeljak skinuti sa dijaliznih aparata, u znak protesta.

"Sat vremena vožnje po neadekvatnom putu od Gradačca do Gračanice te isto toliko nazad, izuzetno teško nam pada i zbog toga ne možemo pristati na hemodijalizu izvan Odžaka. Direktor Kantonalne bolnice u Odžaku je izričit da nam ne može pružiti uslugu hemodijalize i zbog toga ćemo u ponedjeljak poduzeti drastičan korak, odnosno nećemo se priključiti na dijalizu", kazao je za Klix.ba predstavnik dijaliznih pacijenata iz Gradačca Rahman Haseljić.

Borbu bubrežnih bolesnika podržavaju i u Udruženju dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH, ukazavši na neadekvatnost poteza uprave bolnice u Odžaku.

"Direktor Kantonalne bolnice u Odžaku, po svaku cijenu želi da ove teške bolesnike i 100-postotne invalide prebaci u Dijalizni centar u Gračanici, pravdajući to nerentabilnošću i velikim ekonomskim i finansijskim gubicima, koji po nama uopće ne stoje", kazao je Tomislav Žuljević, predsjednik Federalnog udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika.

On je podsjetio da se iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, tačnije iz Fonda solidarnosti izdvajaju finansijska sredstva za svakog dijaliznog pacijenta, pa tako i za šest bubrežnih bolesnika iz Gradačca.

"Sigurno je da tu postoje i drugi prateći troškovi, kao što su struja i voda, što ide na teret Kantonalne bolnice u Odžaku, ali smo zato danas dobili potvrdu od Zavoda zdravstvenog osiguranja TK da su oni predložili bolnici i Zavodu zdravstvenog osiguranja Posavskog kantona pokrivanje drugih troškova, koje ne pokriva Federalni fond solidarnosti u iznosu od 35 KM za pacijenta po jednoj dijalizi. Međutim, to su odgovorni u Posavskom kantonu, uključujući i direktora bolnice u Odžaku odbili", naveo je Žuljević.

Iz Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH su podsjetili da se bubrežni bolesnici svako drugi dan priključuju na dijalizne aparate po više od četiri sata.

Nakon tretmana se nalaze u veoma lošem stanju, s padovima krvnog pritiska, mučninama i drugim pojavama. Zbog toga smatraju da je način uštede novca preko leđa dijaliznih bolesnika pogrešan, nepotreban i neopravdan.