Položeno cvijeće
3.3k

Dan šehida obilježen u Zagrebu, poručeno da su Bošnjaci dali veliki doprinos u očuvanju Hrvatske

A. K.
Dan šehida u Zagrebu (Foto: A. K./Klix.ba)
Dan šehida u Zagrebu (Foto: Klix.ba)
Polaganjem vijenaca i cvijeća kod Spomen-obilježja Bošnjacima braniteljima Domovinskog rata Republike Hrvatske, uz prigodno okupljanje ispred Islamskog centra u Zagrebu je obilježen Dan šehida. Okupljeni su se prisjetili branitelja Bošnjaka poginulih u Domovinskom ratu.

U organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ), zajedno sa Udrugom Počasni vod Bošnjaka i Udruženjem veterana Bošnjaka Domovinskog rata Hrvatske, obilježen je Dan šehida u Zagrebu. To je dan sjećanja na sve one koji su svoje živote dali braneći svoju porodicu, čast, domovinu i vjeru.

U izaslanstvu uime Općinskog vijeća Odžak počast su odali predsjednik Zlatko Mujkanović, vijećnik Azaudin Porobić te zastupnik u Skupštini Posavskog kantona i predsjednik SDA Odžak Anes Osmanović. Kako je rečeno, Bošnjaci su dali doprinos u stvaranju hrvatske države, što pokazuje i spomenik u Zagrebu.

"Svaki sedmi poginuli hrvatski vojnik je Bošnjak, a 25.000 njih je aktivno učestvovalo u odbrani Hrvatske. Treba ponavljati i podsjetiti na tu istinu, posebno ovih dana kad ničim izazvan predsjednik Milanović zaobilazi tu činjenicu i iznosi neke svoje istine. Bošnjaci su dali svoj veliki doprinos u suprostavljanju agresijama na obje države, čega su dobro svjesni oni koji su bili pravi branioci. Više od 1.180 Bošnjaka je svojim životima i imenima uklesanim na ovaj spomenik vječni svjedok toj žrtvi, koju niko umanjiti ne može nekim nebuloznim izjavama", kazao je Osmanović.

Dan šehida obilježen je i učenjem tevhida u zagrebačkoj džamiji, a nešto ranije prigodan komemorativni program je upriličen i u Odžaku. Kako je navedeno, Odžak je tokom agresije na BiH dao 80 šehida, na odžačkom, ali i ostalim ratištima širom naše zemlje.