Slučaj Kondić i ostali
0

Ovlaštenja prvooptuženog bila nezakonita

FENA
Tokom nastavka unakrsnog ispitivanja, svjedok Tužilaštva BiH rekao da optuženi Kondić "nije mogao naređivati pripadnicima Službe državne bezbjednosti".

Odbrane Vinka Kondića, Boška Lukića i Marka Adamovića okončale su unakrsno ispitivanje svjedoka Atifa Džafića, koji se četvrti put pojavio na suđenju za ratne zločine počinjene u Ključu.

Državno tužilaštvo tereti trojicu optuženih da su učestvovali u organizovanju grupe ljudi i podstrekavanju na počinjenje genocida, kao i za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općine Ključ.

Prema navodima optužnice, Kondić, Lukić i Adamović su u to vrijeme, 1992. godine, bili visoko pozicionirani u vojsci i policiji Republike Srpske (RS).

Atif Džafić je tokom svog svjedočenja, između ostalog, naveo i da je bio komandir u Stanici javne bezbjednosti (SJB) Ključ, te da je s dolaskom Vinka Kondića na mjesto načelnika SJB-a policija postala “nezakonita”. Ispitivanje ovog svjedoka počelo je 29. oktobra, a nastavilo se 3. i 5. novembra.

U unakrsnom ispitivanju Džafić je istakao kako su se komandiri stanice i njihovi zamjenici birali “na prijedlog i uz konsultaciju” načelnika SJB-a. Svjedok je također naglasio da Kondić “nije mogao naređivati pripadnicima Službe državne bezbjednosti”, za koje je kazao da su ga “ispitivali tokom zarobljavanja”.

Džafić je na prethodnim ročištima ispričao da je od ljeta 1992. godine proveo osam mjeseci u različitim logorima, među kojima je i Manjača kod Prijedora.

Odgovarajući na pitanja Odbrane Boška Lukića, svjedok je rekao da mu nije poznato je li ovaj optuženi bio aktivni član Srpske demokratske stranke (SDS).

Suđenje se nastavlja 12. novembra, kada će Tužilaštvo saslušati novog svjedoka, javio je danas BIRN-Justice Report.