BiH
0

Ostarjeli Dan mladosti

Sarajevo-x.com
Od posljednje Štafete mladosti proteklo je tačno 20 godina. Te 1987. godine posljednji put je stigla u Beograd i odatle ušla u historiju, zajedno sa Danom mladosti. Osim šačice ljudi koja se trudi da obilježi taj dan, rijetko ko bi ga se uopšte i sjetio da nema večernjeg dnevnika. Dan mladosti je danas, nakon 62 godine od prve proslave, obilježen i u Sarajevu.

Članovi društva "Josip Broz Tito" položili su cvijeće ispred spomenika Maršala Tita u parku Kampusa Sarajevskog univerziteta. U fotogaleriji pogledajte kako je danas obilježen Dan mladosti, čija historija počinje 1945. godine.

Odlukom Centralnog komiteta Saveza komunističke omladine Jugoslavije da se 25. maja 1945. svečano proslavi Titov rođendan, započela je prva u nizu manifestacija koje su svoju tradiciju zadržale 42. godine. Tada je rođena ideja da omladinci i omladinke trčeći kroz cijelu zemlju nose i palice - štafete, a u njima rođendanske čestitke. Prva štafeta je krenula iz Titovog rodnog mjesta, Kumovca, a kasnije je svake godine kretala iz drugog mjesta.

[slika]9[/slika]Štafeta je prošla kroz tri perioda. Prvi period bio je "Titova štafeta" koja je slavila Titov rođendan i potrajala do 1956. godine. U prvoj štafeti 125 hiljada omladinaca pretrčalo je devet hiljada kilometara i u Zagrebu predalo Josipu Brozu devet štafeta. Ostale štafete Tito je primao ispred Belog dvora u Beogradu.

Prve štafete su bile najorginalnije i najiskrenije. U njima su se nalazile poruke anonimusa: pionira, radnika, seljaka... Štafeta je prelazila planine, ronioci su je nosili ispod mora, padobranci s njima iskakali iz aviona.

Od 1956. godine, na inicijativu Josipa Broza 25. maj postaje praznik omladine. Proslavlja se kao Dan mladosti, a štafeta prestaje biti Titova i pretvara se u "Štafetu mladosti". Doček i predaja štafete preselio se na stadion JNA u Beogradu gdje se održavala velika svečanost. Ipak, već tada štafeta postaje institucionalizovana i nimalo spontana. Prema "republičkom ključu" (zvuči li vam ovo poznato?) birani su oni koji su posljednji nosili štafetu te je predavali Titu.

[slika]5[/slika]Svake godine na stadionu JNA, Dan mladosti obilježavan je spektakularno. Omladinske i pionirske grupe iz svih krajeva SFRJ, potpomognute pripadnicima JNA izvodile su dvosatni sletsko-plesno-scenski program. Slet je uvijek počinjao u 20 sati i bio je živi TV prijenos bi prikovao cielu zemlju uz TV prijemnike. Ako je neko u komšiluku imao TV u boji, kod njega bi se napravilo sijelo i divilo se šarolikim plesovima Titove omladine.

I poslije Tita – Tito

Štafetu, koja je krenula u susret 88. Titovom rođendanu, 4. maja 1980. na putu kroz Hrvatsku, zaustavlja vijest o Titovoj smrti. Odlučeno je da se put štafete prekine, te je položena na posmrtni odar primaoca u Skupštini SFRJ.

Štafeta mladosti nastavlja svoj put i poslije Titove smrti, kao simbol ljubavi i odanosti njegovom djelu i nosi ime "I poslije Tita - Tito". Ipak, poslije izvjesnog vremena društvo se promijenilo. Pisane poruke uz štafetu dobivaju prizvuk pesimizma. Pokreću se i polemike o daljoj sudbini manifestacije.

Skandal za kraj

[SLIKA]6[/SLIKA]Posljednju Štafetu mladosti 1987. godine prati skandal u koji su uključene i vojska i policija. Idejno rešenje plakata za manifestaciju Dana mladosti stiže iz ljubljanskog dizajnerskog studija "Novi kolektivizam". Riječ je bila o prepravljenom plakatu iz nacističke Njemačke. Urađen je po uzoru na sliku "Treći rajh" Richarda Kleina. Čak ni štafetna palica nije izgledala isto. Prikazivala je građevinu na četiri stuba koju je bilo nemoguće nositi.

Nakon skandala, usvojeno je novo rješenje štafete, koje se opet znatno razlikovalo od ostalih. Bila je napravljena od pleksiglasa u kojoj su se vidjelo osam kapi krvi. Gledano iz današnje perspektive, na nju se može gledati kao uvod u krvoproliće koje je uslijedilo u Jugoslaviji.