BiH
0

Osnovana Mreža udruženja samohranih roditelja u BiH

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Nekoliko udruženja samohranih roditelja i jednoroditeljskih porodica u BiH potpisali su danas u Banjoj Luci Memorandum o osnivanju prve Mreže udruženja samohranih roditelja i jednoroditeljskih porodica u BiH, s ciljem stvaranja pozitivnog pravnog i društvenog okruženja za ovu populaciju.

Memorandum su potpisala udruženja samohranih roditelja "Ponos" iz Banje Luke i "Velika porodica" iz Sarajeva, Udruženje jednoroditeljskih porodica "Iskra" sa Pala i Udruženje samohranih i razdvojenih roditelja "Norne" iz Tuzle.

Predsjednik Udruženja samohranih roditelja "Ponos" iz Banje Luke Dijana Miljatović istakla je da većina samohranih roditelja živi na ivici egzistencije.

"Problem je i poštivanje postojećih zakona i izbjegavanje plaćanja alimentacije, nedostatak beneficija, nemogućnost samohranih roditelja i jednoroditeljskih porodica da riješe svoje probleme", rekla je Miljatovićeva novinarima nakon potpisivanja Memoranduma.

Prema njenim riječima, ne postoje zvanični podaci koliko je samohranih roditelja i jednoroditeljskih porodica u BiH, ali se zna da se svake godine razvede 1.400 brakova, što znači da svake godine 1.000 novih porodica ima problem šta i kako dalje.

"Nezaposleno je 70 posto članova Ponosa, samohranih roditelja i jednoroditeljskih porodica na području Banje Luke, a svake godine se razvede 300 brakova", navela je Miljatovićeva.

Ona je istakla da, prema najnovijoj statistici, devet posto od ukupnog broja samohranih roditelja i jednoroditeljskih porodica čine očevi.

Miljatovićeva je pojasnila da Mreža nastaje iz dugogodišnjih nastojanja udruženja, jednoroditeljskih porodica, samohranih i razdvojenih roditelja, da kreiraju bolje društveno i pravno okruženje za ovu populaciju.

"Mreža će aplicirati prema donatorima i relevantnim predstavnicima vlasti kako bismo rješavali naše probleme", naglasila je Miljatovićeva.

Ona je rekla da je cilj Mreže razmjena informacija, koordinacija na nivou BiH, te stvaranje sistema pomoći članovima udruženja.