BiH
0

Osmanović: Iznaći mogućnosti za ubrzanje procesa deminiranja u BiH

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine danas je domaćin sastanka Odbora donatora koji je organiziran u Sarajevu, a na kojem se razmatraju pitanja u vezi s napretkom u oblasti protuminskih akcija u BiH i planovima u procesu deminiranja.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović upozorio je da je u BiH još više od 9.000 sumnjivih mikrolokacija na kojima se, prema procjenama, nalazi više od 120.000 mina.

"Uklanjanje zaostalih mina predstavlja ogroman posao, koji zahtijeva velika finansijska sredstva i napore, ali na nama je da te aktivnosti ubrzamo", istaknuo je Osmanović u izjavi za medije datoj neposredno uoči početka sastanka s Odborom donatora.

Podsjetio je na činjenice da je 2,3 posto ukupne teritorije BiH minski kontaminirano, te da 15 posto bh. stanovništva živi u neposrednoj blizini tih područja, a što je, nažalost, dovelo do toga da je u BiH u razdoblju nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma oko 1.737 osoba stradalo usljed aktiviranja mina, odnosno neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS).

Ministar Osmanović, nadalje, navodi da je plan strategije deminiranja za period 2009. - 2015. realiziran u obimu od svega oko 50 posto, te da Ministarstvo civilnih poslova nastoji iznaći mogućnosti za ubrzanje procesa deminiranja u BiH.

Dodao je da je u tom kontekstu organiziran i sastanak s Odborom donatora, na kojem bi trebalo definirati izvore finansiranja da bi se te aktivnosti maksimalno ubrzale i koliko je moguće privodile kraju.

"Ministarstvo civilnih poslova BiH je u ovom mandatnom periodu pokrenulo donošenje novog zakona o deminiranju te uspostavilo novu Komisiju za deminiranje, a u utorak je Vijeće ministara BiH postavilo v. d. direktora BHMAC-a (Centra za uklanjanje mina u BiH), čime se daju novi pozitivni impulsi donatorima i ostalima da se ozbiljno pristupi deminiranju u BiH", kazao je Osmanović, navodeći da je BiH minama najzagađenija evropska zemlja.

Kazao je, također, da su u projekciji budžeta BiH za 2016. godinu predviđena inicijalna sredstva namijenjena za deminiranje od 100.000 KM.

Izrazio je očekivanje da će nakon konsolidiranja aktivnosti u sklopu BHMAC-a, a protiv čijeg se bivšeg direktora vodi postupak zbog sumnji koje podrazumijevaju krivičnu odgovornost, biti moguće povratiti puno povjerenje potencijalnih donatora u bh. institucije, angažirane na planu deminiranja.

Na novinarski upit o tome kada očekuje da bi BiH mogla biti očišćena od mina, Osmanović je kazao da bi to moglo uslijediti do 2025. godine, smatrajući to realnom opcijom.