Savjet stručnjaka
10

Osigurajte zdravstveno ispravnu stoku, adekvatne uvjete za klanje kurbana i spriječite širenje bolesti

Piše: E. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Jedno od glavnih obilježja Kurban-bajrama je i klanje kurbana u vidu ovce, krave, kamile, ovna ili neke druge životinje koja se može žrtvovati u islamu. Međutim, stručnjaci savjetuju da zbog opasnosti od zaraznih i parazitnih bolesti životinja, vjernici obrate pažnju na ispravnost kurbana.

Tradicionalno klanje kurbana vjernici u Bosni i Hercegovini uglavnom obavljaju u domaćinstvima i improvizovanim uvjetima, van registrovanih klaoničkih objekata, a stručnjaci savjetuju da je obavezno i neophodno obaviti veterinarsko-zdravstveni pregled životinja prije klanja te mesa i organa životinje nakon klanja kurbana.

U razgovoru za Klix.ba Alma Gladan ispred Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica ističe kako se bolesti sa životinje mogu prenijeti na čovjeka direktnim kontaktom, putem mesa i proizvoda od mesa, unutarnjih organa zaklanih životinja, izlučevina, organskog otpada nakon klanja, vode ili okoliša te da je čitav postupak potrebno provesti na pravovaljani način.

“Stručnjaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane preporučuju da se kupuju ili nabavljaju samo životinje obilježene ušnim markicama, uz posjedovanje ili obezbjeđivanje veterinarskog pregleda živih životinja, putem uzimanja i dostavljanja krvi životinja na laboratorijsku pretragu na brucelozu. Samo životinje s urednim laboratorijskim nalazom se smiju zaklati, a njihovo meso i organi koristiti za ishranu. Kako bi se smanjio rizik od naknadnog onečišćenja mesa, potrebno je obezbijediti čiste higijenske uslove za klanje, čist prostor, higijenski ispravnu vodu za pranje mesa, ruku, alata i pribora koji se koristi, čiste posude za prihvat organa i slično. Osobe koje obavljaju klanje i manipulišu s mesom moraju biti zdrave i imati dobre higijenske navike”, govori Gladan u razgovoru za Klix.ba.

U ljetnom periodu kada je meso termički nepripremljeno i neobrađeno te znatno sklonije kvarenju i prenošenju zaraznih i drugih bolesti, posebnu pažnju treba posvetiti i neškodljivom načinu zbrinjavanja životinjskog otpada jer nepropisno odlaganje ostataka i otpada može dodatno ugroziti zdravlje ljudi i životinja.

“Mi smo izradili i distribuirali dovoljne količine informativnih brošura i letaka u kojima se detaljno opisuju neophodne procedure i postupci koje je potrebno ispoštovati da bi se osigurala zdravstvena ispravnost kurbanskog mesa i proizvoda koji se koristi za ljudsku ishranu te smo u saradnji s institucijama Islamske zajednice u ZDK na raspolaganju vjernicima putem njihovih džamija i džemata”, dodala je Gladan.

Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica su na kraju istakli kako im je cilj da se izbjegnu oboljenja od bruceloze, posebno u periodu intenzivnog klanja i obrade mesa stoke podložne zarazi i bolesti brucelose uoči Kurban-bajrama.