Tuzla
0

Optužnica protiv Jove Karišika zbog prevare bračnog para Smajić

Piše: D. Brkić
Prevareni Ramiz Smajić (Foto: Klix.ba)
Prevareni Ramiz Smajić (Foto: Klix.ba)
Kantonalni sud u Tuzli potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzla protiv Jove Karišika zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo prevare.

Naime, 2006. godine Karišik je prodao stan bračnom paru Smajić u tuzlanskom naselju Slatina za 57.000 KM, iako je znao da se još od 2002. godine vodio postupak za određivanje nosioca stanarskog prava.

Karišik je tu činjenicu prešutio, a Vrhovni sud FBiH je 2010. godine donio odluku kojom je Mira Karišik, Jovina bivša supruga, određena za nosioca stanarskog prava. Od tada počinje noćna mora za bračni par Smajić, Harisu i Ramiza. Mira Karišik ih zove i u gluho doba noći i pita kada će napustiti njen stan, te od njih traži da joj retroaktivno plate kirije za korištenje stana.

Smajići su 2006. godine podigli kredit i kupili stan, a cjelokupan postupak je prošao sve provjere i u banci i u Općini Tuzla. Nisu ni slutili da će se kupovina stana pretvoriti u noćnu moru koju, kako kažu, ne bi poželjeli nikom.

Karišik trenutno živi u Subotici, dok je njegova supruga Mira u Bijeljini. Jovo Karišik bi se trebao pojaviti 28. februara u Općinskom sudu Tuzla i izjasniti se o tačkama optužnice.