Kasno shvatila
27

Bečka dizajnerica žrtva velike prevare: Ponudili joj milionski posao, pa ostala bez zlatnika

B. R.
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: EPA-EFE)
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: EPA-EFE)
Jedna 58-godišnjakinja dizajnerica enterijera iz Beča je priželjkivala posao iz snova. No, umjesto da dobije novac, bila je prevarena.

Nju je u novembru prošle godine telefonski i e-mailom kontaktirala navodno strana kompanija, ponudivši joj milionski posao. Naime, ponuđeno joj je da dizajnira enterijer desetina kuća za odmor. Kako bi usaglasili detalje, dogovoren je sastanak u inostranstvu.

Početkom februara je došao taj trenutak - dizajnerica je pozvana u Brisel. Oni koji su joj uputili poziv nisu štedjeli truda i novca, osiguravši joj luksuzni hotel i skupu hranu da bi je impresionirali. Dogovorili su da zajednički plate posredničku proviziju, tj. da zajednički snose troškove procesa prodaje nekretnina. Dizajnerica je svoj dio platila u zlatnicima.

Primopredaja zlatnika je bila 10. februara u Beču u poslovnici dizajnerice, ali ona tada nije znala da će ubrzo nakon toga izgubiti šestocifren iznos novca.

Osoba, koja se predstavila da je iz strane kompanije, prilikom primopredaje je provjerila zlatnike te je trakom omotala kutiju u kojoj su zlatnici bili. Dogovor je bio da će zlatnici biti u sefu dizajnerice dok joj se ne izvrši prva uplata od ukupnog ugovorenog iznosa. Prevarant ju je uvjerio da će biti izvršena bankarska transakcija i da će joj zlato biti vraćeno. Međutim, prevarant se nije vratio.

Dizajnerica je zbog toga postala sumnjičava te je otvorila paket. No, u njemu nisu bili zlatnici, već metalni navoji. Pretpostavlja se da je prevarant lukavo zamijenio paket zlatnika paketom bezvrijednog metala. Svi pokušaji bečke dizajnerice da pronađe prevarante bili su uzaludni, jer im nije bilo traga. Tada je shvatila da je bila žrtva prevare koju je prijavila policiji.

Policija je saopćila da postoji mogućnost da je grupa počinitelja odgovorna za nekoliko sličnih prevara u Evropi, piše austrijski list Heute.