Tužilaštvo BiH
0

Optužnica protiv direktora "Tock Prometa" iz Novog Travnika

FENA
Tužilaštvo BiH podiglo je, a Sud BiH potvrdio optužnicu Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, protiv tri osobe optužene za poresku utaju i pranje novca.

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Luce Tokalić (1964.), direktorice "Tock Prometa", Pere Tokalića (1964.), vlasnika Tock Prometa i pravnog lica Tock Promet d.o.o. Novi Travnik.

Optuženi se terete za krivično djelo utaje poreza na promet proizvoda, koje je, kako se navodi u optužnici, izvršeno sistematskom upotrebom takozvanih “fiktivnih preduzeća” i pranjem tako utajenog novca.

Optuženi u ovom predmetu terete se da su počinili krivična djela poreske utaje iz člana 272. stav 2. i člana 273. stav 3. Krivičnog zakona Federacije BiH i krivično djelo pranja novca iz člana 209. stav 2. Krivičnog zakona BiH.

Kako se navodi u optužnici, Poreska uprava Federacije BiH i Ministarstvo finansija Federacije BiH su izračunali da je pravno lice, preduzeće „Tock Promet“ d.o.o. Novi Travnik, navedenim radnjama preduzetim od strane odgovornih lica Luce i Pere Tokalić, oštetilo budžet FBiH za ukupno 1.346.512 KM, što je rezultat nalaza i mišljenja vještaka finansijske struke.

U ovom predmetu Tužilaštvo BiH vodilo je istragu u saradnji sa Poreskom upravom Federacije BiH i Ministarstvom unutrašnjih poslova FBiH.

Tužilaštvo BiH posebno želi da pohvali napore zaposlenika Istražnog odjeljenja Poreske uprave Federacije BiH i Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH i njihov temeljit rad vezan za sakupljanje dokaza, ispitivanje osumnjičenih i prikupljanja dokumenata.

Ova optužnica predstavlja odličan primjer saradnje između više agencija za sprovođenje zakona i ta saradnja će se nastaviti, saopćeno je iz državnog tužilaštva.