Okružni sud Doboj
48

Optuženi za ubistvo povratnika Marka Mišića iz Dervente priznao krivicu

A. L.
Šefket Hafizović, porodica ubijenog Marka i njihov advokat
Šefket Hafizović, porodica ubijenog Marka i njihov advokat
Pred Sudskim vijećem Okružnog suda u Doboju, optuženi za ubistvo povratnika Marka Mišića iz Dervente, priznao je krivicu.
Ranije je u ovom slučaju već donešena presuda za drugog, maloljetnog počinitelja, kojem je određena kazna od 4,5 godine maloljetničkog zatvora.

"Za šest mjeseci, policija, tužilaštvo i sud završili su posao iz svoje nadležnosti. Otkriveni su i pritvoreni osumnjičeni, prikupljeni svi potrebni dokazi i podignute optužnice. Sudsko vijeće najavilo je da će već početkom naredne sedmice donijeti i izreći presudu. Rijedak je ovo, ali važan primjer, efikasnosti u radu agencija za provedbu zakona. Bar djelimično mir porodicama povratnika donosi brzina u procesuiranju napada, ali je jednako važna stroga kaznena politika", napisala je zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić.

Podsjetimo, hrvatski povratnik u Brezice kod Dervente Marko Mišić pretučen je u oktobru 2023. godine dok je pokušavao spriječiti kradljivce da kradu drva iz njegove šume, a preminuo je mjesec dana kasnije usljed zadobijenih povreda.

Napadači su tada pokušali da mu ukradu dio šume što je on pokušao spriječiti te je tragično nastradao. Zadobio je teške povrede mozga, pluća i rebara. Stanje mu je sve vrijeme u bolnici bilo teško, doktori su ga pokušavali stabilizirati, ali nažalost neuspješno.