BiH
0

Optužba i odbrana potvrdili zločine nad civilima u Bradini

Sarajevo-x.com
Advokat Duško Tomić, koji zastupa Miralema Macića, optuženog za zločine nad civilima na području Konjica 1992. godine, izjavio je danas na statusnoj konferenciji u Sudu BiH da je došao do materijalnih dokaza iz kojih se vidi da "spirala odgovornosti za zločine u Bradini ide iz Sarajeva".

"Zaista sam bio neprijatno iznenađen kada sam došao do materijalnih dokaza, koje još niko nije vidio, a koje sam dobio iz Konjica, iz kojih se vidi da spirala zločina, nažalost, ide iz Sarajeva. Riječ je o stravičnom dokumentu kojim je neposredno nakon zločina, po naredbi iz Sarajeva, zabranjeno fotografisanje ulaza i izlaza iz Bradine, te naređeno postavljanja punktova", rekao je Tomić.

On je naglasio da zbog ove frapantne činjenice želi da sasluša određene ljude iz političkog, vojnog, policijskog i pravosudnog vrha.

Tomić je naglasio da, između ostalog, posjeduje i dokument koji komandantu Prve taktičke grupe Zejnilu Delaliću omogućava dovođenje jedinica sa strane, te da je i jedna hrvatska jedinica učestvovala u napadu na Bradinu u kome su stradala 44 srpska civila.

On je najavio da će biti saslušano 25 svjedoka odbrane. Izrazio je očekivanje da će se svjedoci odazvati pozivu za saslušanje, dodajući da među njima neće biti zaštićenih svjedoka.

Državni tužilac Sanja Jukić najavila je saslušanje 23 svjedoka, među kojima su dva zaštićena i jedan vještak. Oni će 15 dana govoriti o zločinu u kome je stradao veliki broj nedužnog stanovništva, a Bradina potpšuno uništena, jer danas u njoj više niko ne živi.

Sud BiH potvrdio je 10. augusta optužnicu protiv Miralema Macića koja ga tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. U optužnici se, između ostalog, navodi da je Macić kao pripadnik rezervnog sastava tadašnje Stanice javne bezbjednosti Konjic MUP-a BiH, u drugoj polovini maja 1992. godine, u mjestu Bradina, ubio dva civila srpske nacionalnosti.

Prema optužnici, Macić je u drugoj polovini juna 1992, zajedno sa drugim pripadnicima rezervnog sastava SJB Konjic, u mjestu Sitnik, u opštini Konjic, ubio slabo pokretnog starca srpske nacionalnosti.

Macić je 8. septembra ove godine pred Sudom BiH priznao da je u maju 1992. godine, po nalogu pretpostavljenih, ubio srpskog civila na području Konjica, dok je ostale tačke optužnice negirao.

Početak suđenja Maciću zakazan je za 19. oktobar kada će, nakon čitanja optužnice, tužilaštvo i odbrana iznjeti svoje uvodne riječi.