Teško stanje
9

Opozicija u RS-u traži raspravu o gubicima u javnim preduzećima

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Poslanici opozicije predali su danas u Narodnu skupštinu treću interpelaciju, kojom upozoravaju na teško ekonomsko stanje u javnim preduzećima u Republici Srpskoj (RS).

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić je upozorio da su "svi podaci o poslovanju javnih preduzeća katastrofalni, a da su gotovo sedmična pojava kriminal i namještanje tendera, što je velika bruka režima u RS-u”.

"Četiri javna preduzeća su ispunila sve uslove za stečaj, a jednom je već i pokrenut, u Robnim rezervama, čiji su gubici za oko 13 miliona KM veći od kapitala", rekao je Čavić na konferenciji za novinare.

I pored velikih gubitaka i neisplaćenih obaveza, u ovim javnim preduzećima porastao je broj zaposlenih, a Čavić ukazuje da su, primjera radi, Željeznice RS-a 2005. poslovale pozitivno, a 2016. imale su akumulirani gubitak od 240 miliona KM.

Kada je u pitanju Elektroprivreda RS-a, kazao je da gotovo sva elektroprivredna preduzeća imaju gubitke, ali da se godišnji finansijski izvještaji “friziraju”.

U Šumama RS-a, kako je rekao, postoji 2.000 radnika viška ako se gledaju standardi poslovanja, a u očajnom su finansijskom stanju i Pošte RS-a, gdje za bruto plaće zaposlenih ide oko 70 posto sredstava tog javnog preduzeća.

Šef Kluba poslanika PDP-a Miroslav Brčkalo je naglasio da je “osnovni problem javnih preduzeća to što ih vlast posmatra kao stranački plijen, ali sve na kraju plate građani”.

"Tražimo odgovoronst za propast Robnih rezervi, kao i zbog haosa u Šumama, bezvlašća u Željeznicama...", rekao je Brčkalo.

Poslanik SDS-a Nade Planinčević smatra da je interpelacija legalni i legitimni mehanizam opozicije da vlast prihvati raspravu o stanju u pojedinim segmentima društva u RS-u.

Opozicija je u proteklom periodu predala entitetskom parlamentu dvije interpelacije, o teškom ekonomskom i stanju u penzionom sistemu, ali su iz vladajuće koalicije već najavili da neće prihvatiti skupštinsku raspravu o ovim dokumentima.

Ako se ova tačka ne nađe na dnevnom redu, Čavić zagovara da opozicionari ne učestvuju u takvom radu parlamenta.