BiH
37

Opozicija u RS-u šalje na forenzičku analizu audiosnimak o kupovini poslanika

FENA
Poslanik NDP-a Dragan Čavić potvrdio je danas da će narednih dana uputiti "u jednu od najkredibilnih evropskih institucija" na forenzičku analizu audiosnimak na kojem se, navodno, čuje premijerka RS-a Željke Cvijanović i još neke osobe kako govore o kupovini poslanika u RS.

On je kazao da je stupio u kontakt s vrlo kredibilnim forenzičkim laboratorijama iz kojih su mu potvrdili da se i iz snimka, koji nije orginalan, može utvrditi da li je montiran ili ne, kao i da li je glas autentičan osobi za koji se navodi da ga je nešto izgovorila.

"Doći ću do te istine i ona će biti saopćena javnosti", rekao je Čavić i dodao da će se tada znati ko je govorio istinu.

Ponovio je da rasprave u Skupštini RS-a o kupovini poslanika ne bi bilo da su istinu o svemu utvrdili nadležni organi u RS.

I šef kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica je u izjavi novinarima najavio da će i on tražiti da se izvrši vještačenje spornog snimka kod institucija koje su za to nadležne.

Govadarica sumnja da nadležni u RS neće pristati da vještačenje tog snimka.

Naveo je da audiosnimak o navodnoj kupovini nije forenzički analiziran te nisu dati odgovori da li je premijerka izgovorila to što se čuje na snimku i da li je bila prisluškivana i ko je to radio i kako, jer je ona štićena osoba.

"Ko je odgovoran za prisluškivanje predsjednice", upitao je Govedarica i dodao da li će neko za to odgovarati.

Poslanik PDP-a Miroslav Brčkalo je iznio stav da je kupovina poslanika u RS "školski primjer korupcije", koji treba da "uđe u udžbenike kako se nikada više nikome ne bi ponovio".

On je naveo da su tvrdnje vladajućih uvreda za zdrav razum, jer traže da se vjeruje u njihove stavove, a ne u ono šta se čuje na snimku.

Uvjerava da bi se moglo vrlo lako desiti da predsjednik RS-a Milorad Dodik raspusti parlament RS-a.

Skupštinska rasprava o informaciji o "kupovini" poslanika prilikom izbora Vlade RS nastavljena je i u poslijepodnevnim satima. Očekuje se da i vladajuće stranke i opozicija predlože određene zaključke o ovoj tački.