BiH
0

Opozicija u RS kreće u akciju diskreditacije Dodikove vlasti

Anadolija
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Iako je do opštih izbora u BiH ostalo još 11 mjeseci, politička scena bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska podsjeća na onu u jeku predizborne kampanje. 

Odnosi vlasti i opozicije zaoštreni su, ali opozicija mijenja taktiku političke borbe.

Umjesto višegodišnjeg  jalovog dokazivanja ko je veći zaštitnik srpskih nacionalnih interesa, najjače opozicione stranke, SDS, Partija demokratskog progresa (PDP) i Demokratski narodni pokret (DNP) svoje djelovanje usmjerile su na diskreditaciju vladajućih struktura kroz stalno ukazivanje na sve lošije ekonomsko stanje u RS-u, koji preživljava stalnim kreditnim zaduživanjima i korupciju koja je, kako navode, zahvatila sve segmente društva.

Upozorenja Dragana Čavića, lidera NDP-a da vladajuće strukture u RS-u omogućavaju korupciju i nelegalno izvlačenje javnog novca dobila su i svoju potvrdu, kroz otvaranje afere u Birču i  Balkan Investmen banci, priznanju bivšeg direktora Geodetske uprave RS Tihomira Gligorića da "Republikom Srpskom vlada zemljišna mafija“, pa do skandala koji je potresao MUP RS nakon što je više inspektora iz odjela za suzbijanje proizvodnje i prodaje narkotika, pod optužbom da su i sami umiješani u rasturanje droge, lišeno slobode.

Stoga Čavić građanima šalje poruku da se "ovome u kraj neće stati" sve  "dok ova vlast vlada“.

"Njih se boje tužioci, sudije...Oni su svi isprepadani! Neki iz vlasti direktno kontrolišu sudske i tužilačke odluke, a najveći utjecaj je strahom. Ljudi kažu, da nije sa njima imati posla. Svašta im pada na pamet. Ostat će bez radnog mjesta. Ostat će bez plate... Tako da ta vrsta konstantnog pritiska na pravosuđe dovodi do sterilizacije i tužilaštava i sudova. Takođe,  MUP da je htio mogao je dokumentovati bilo koji od ovih slučajeva i  to bi do sada, ako ništa ,bilo u procesu. Na žalost, toga nema. Međutim, svi oni koji su ovako brutalno pljačkali RS, ljuto se varaju ako misle da nikada neće odgovarati. Odgovarat će sigurno. Svaka slijedeća vlast koja dođe, moraće ozbiljno da se pozabavi ovim brutalnim otimačinama javnih sredstava“, istakao je Čavić. 

Gotovo identična poruka stigla je i iz PDP-a. Vladinu najavu da će usvojiti strategiju za borbu protiv korupcije generalni sekretar PDP-a Igor Crnadak nazvao je  besmislenim  dokumentom "koga su sačinile vladajuće partije SNSD, DNS i Socijalistička partija, koje tokom proteklih osam godina nisu riješile ni jednu korupcijsku aferu u RS-u“.

U SDS-u, kako bi što bolje javnosti približili rad aktuelne vlast, formirali su niz timova specijalizovanih za analizu rada u svim ključnim ministarstvima. Rezultat toga su, između ostalog, i kritike da entitetska vlada nekažnjeno krši odredbe Zakona o budžetskom sistemu koga je, kako navode u toj partiji, i podesila da bi im omogućio još šire manipulacije budžetom.

Zbog toga u SDS-u i insistiraju na krivičnom gonjenju onih koji krše zakone koje su sami donijeli.

"Klub poslanika Srpske demokratske stranke u Narodnoj skupštini RS, pozivajući se na izvještaje Glave službe za reviziju javnog sektora u RS-u, u dva navrata je predlagao da se takvi revizorski izvještaji upute na razmatranje tužilaštvu i sektoru privrednog kriminaliteta u policiji, ali skupštinska većina je odbila taj prijedlog“, podsjetio  poslanik te stranke u entitetskom parlamentu Nenad Stevandić.

"Na radost onih koji kradu, pljačkaju, svakog kriminalca, svakog lopova, svakog ko je potpisivao lažne račune, koji je prao novac, ko je kršio procedure, dakle, oni mogu da budu mirni jer je policija i tužilaštvo amnestirano odlukom skupštinske većine da kad se utvrdi da neko krši zakon to ne treba da razmatra MUP i tužilaštvo. Veći paradoks u poslijeratnoj historiji Republike Srpske još nije zabilježen“, podvukao je Stevandić.

Vlast u RS-u, već oprobanom taktikom, pažnju javnosti s ključnih egzistencijalnih pitanja za građane  pokušava usmjeriti na nacionalne teme, poput priče o naseljavanju 500 hiljada Arapa u BiH, koja je postala meta opšteg ismijavanja i među političarima i građanima . Drugo oruđe, ističu u opoziciji, "jeftino je potkupljivanje" određenih socijalnih kategorija građana poput penzionera i boraca, kojima se primanja povećavaju, ne u simboličnim, već niskim iznosima.

Tako se, nakon što je u subotu Vlada RS predstavila radnu verziju budžeta za 2014. godinu, najprije čuo komentar da je riječ o predizbornom budžetu.

"Najava povećanja penzija za dva  posto, koje će i nakon toga biti ubjedljivo najniže u regionu, povećanje grantova za pojedina udruženja građana poput Boračke  organizacije, dokaz su kratkoročne i neodgovorne politike koju vodi Vlada RS. Najave o tome da će budžet u odnosu na ovogodišnji, rebalansirani biti veći za 90 miliona Konvertibilnih maraka (KM) ništa ne znače ima li se u vidu da će četvrtina budžeta biti usmjerena na vraćanje dosadašnjih dospjelih dugovanja. Sve je to dokaz da vlada ne razmišlja dalje od 6. oktobra 2014. godine", upozorio je funkcioner SDS-a Milenko Stanić.