BiH
3

Dodik: Pravosuđe u RS-u otuđena vlast u kojoj ima mnogo kriminala i korupcije

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske (RS) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik kritikovao je u subotu rad pravosuđa u tom bh.entitetu, navodeći da su “otuđena vlast u kojoj ima mnogo kriminala i korupcije, među sudijama i tužiocima”.

Dodik je na pres-konferenciji u Banjoj Luci, nakon sastanka predsjednika Vlade RS-a i koalicionih partnera SNSD-a, DNS-a i SP, o ekonomskoj politici i budžetu RS-a za 2014., rekao da je predviđena borba protiv kriminala i korupcije kroz poseban set mjera i formiranje komisije, a što bi trebalo da da određene efekte.

Međutim, tvrdi da je "matrica za borbu protiv kriminala i korupcije u pravosudnim rukama".

"U pravosuđu ima dobrih ljudi, ali je nesumnjivo da postoji korupcija i kriminal u okviru pravosudnog sistema, što zadržava bilo kakvu borbu protiv kriminala i korupcije", ustvrdio je on.

Osvrnuo se i na nedavno urađene analize, koje, kako je naveo, pokazuju da je najveći stepen korupcije u zdravstvu, zbog čega će biti napravljen i poseban plan za njeno suzbijanje, a pozvat će ljude da ne daju mitu bilo kome.

Kada je u pitanju korupcija u policiji, kazao je da već postoje hapšenja i plan da se ona suzbije.

Premijerka RS Željka Cvijanović je na pres-konferenciji rekla da su predstavnici Vlade RS-a upoznali stranke vladajuće koalicije s nastojanjima da se vrate ranije umanje plaće budžetskim korisnicima, povećaju penzije u januaru 2014., uključujući i dosadašnji rast, za ukupno 7,5 posto, kao i s mjerama u privredi, među kojima je uvođenje neoporezivog dijela plaće od 150 KM.

Također, predstavnike koalicionih partnera SNSD-a, DNS-a i SP upoznali su i s drugim detaljima kada je riječ o ekonomskoj politici i budžetu RS-a za 2014., uz uvjeravanje da će se, kako je rečeno, nastaviti blagi, ali kontinuirani, ekonomski pomaći.

Za predsjednika DNS-a Marka Pavića važno je da se pokrene proizvodnja u rudniku Ljubija, kod Prijedora, dok uime Socijalističke partije Petar Đokić očekuje da se i zajedničke bh.institucije racionalne ponašaju kada su u pitanju troškovi.

Očekivano, predložena ekonomska politika i budžet RS-a za narednu godinu dobili su podršku lidera stranaka vladajuće većine u RS.