BiH
0

SDS: Vlast gura RS u sve veća zaduživanja

FENA
Šef SDS-ovog tima za finansije Milenko Stanić ocijenio je opasnom politiku aktuelne vlasti koja uvlači RS-u u sve veće dugove, kako bi stvarali privid dobrog života do općih izbora 2014. godine.

"Taj privid će se stvarati velikim obećanjima, sitnim povećanjem plaća, penzija i socijalnih davanja. Kako realnih sredstava za takvu namjeru nema, krenut će se u nova zaduženja, nove rasprodaje i nove koncesije. Na takav način će se osigurati potrebna sredstva za pokriće neodrživih obećanja", tvrdi Stanić.

Zato će SDS, kako je rekao, u razgovorima sa opozicijom, ali i pojačanom aktivnošću informisanja javnosti, ukazati na tu opasnost i tražiti zajednički odgovor i mehanizam da se ta politika zaustavi, a njene negativne posledice ublaže.

Stanić je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci iznio podatke o dosadašnjim zaduženjima putem trezorskih zapisa, kojima Vlada RS-a krpi rupe u entitetskom budžetu.

Naglasio je i da je posljednja odluka o aukciji trezorskih zapisa, u iznosu od čak 53 miliona KM, došla poslije više izjava iz Vlade RS da je njihov najveći uspjeh u ovoj godini sačuvana budžetska stabilnost.

"Ovim aukcijama Vlada sama sebe demantuje. Poslednja emisija će, evidentno, u cjelini biti iskorištena za povrat duga po osnovu aukcije koja je održana 28. marta i po osnovu koje je prikupljeno 52.336.694 KM, a njen rok dospjeća je bio 27. 9. 2013. godine. Nova zaduženja, u većem iznosu, za otplatu ranijih zaduženja, ne potvrđuje tezu o stabilnosti finansijskog sistema, a u suprotnosti je sa zakonskom namjenom trezorskih zapisa", rekao je Stanić.

Postavio je i pitanje iz kojih izvora će se pokriti još jedna emisija trezorskih zapisa, a čija naplata u iznosu većem od 20 miliona KM dospjeva na naplatu 15. oktobra 2013.?

Stanić je dodao i da se Vlada RS-a približila limitu dozvoljenom za zaduženje po osnovu trezorskih zapisa.

Podsjetivši da i bez ovih novih zaduženja RS-a, otplatna rata spoljnjeg i unutrašnjeg duga, u narednoj, predizbornoj 2014. godini dostiže iznos od 450 miliona KM, Stanić je rekao da razloga za brigu ima svaki građanin RS.

"Situacija je još teža ako oni koji su zaduženi da upravljaju finansijskim sistemom ne vide problem.To znači da su spremni nastaviti tim putem", upozorio je šef SDS-ovog tima za finansije Milenko Stanić.

SDS