BiH
84

Open Fest će otvoriti vaš um: Od Liberlanda, preko islama i slobode, do milionera i zarade

Piše: I. P.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Sarajevu će se od 27. do 29. oktobra održati Open Fest, najveći festival slobode u Evropi i mjesto okupljanja velikih imena iz svijeta politike, biznisa i slobodne misli.

Cilj festivala je dugoročna promocija značaja ekonomskih, političkih i svih ostalih sloboda pojedinaca na prostoru Zapadnog Balkana. Organizatori tvrde da će Sarajevo krajem oktobra postati centar liberalne misli i domaćin brojim ličnostima koje učestvuju u kreiranju svjetske stvarnosti.

"Pored promocije ideja, Open Fest nudi niz zanimljivih kulturnih i umjetničkih sadržaja kako bi zabavili naše učesnike. Festival traje tri dana, svaki dan ima specifičan sadržaj u kojem se fokusiramo na tri glavna govornika. To su Vit Jedlička, osnivač samoprozvane države Liberland na granici između Srbije i Hrvatske, Mustafa Akyol iz Turske, pionir oblasti povezivanja liberalizma sa islamom, a festivalu će prisustvovati i Tom Palmer, svijetla megazvijezda u liberalnim krugovima koji je prisustvovao rušenju Berlinskog zida, a distribuirao je zabranjene knjige u nekadašnji Sovjetski savez", rekao je između ostalog Admir Čavalić, direktor Opet Festa.

Još jedan značajan govornik bit će Sam Bowman, stručnjak za slučaj Brexita i direktor Adam Smith instituta koji se bavi kreiranjem ekonomske politike Velike Britanije. U Sarajevo će doći i milioner Derek Magill koji je bogatstvo stekao kada je kao 21-godišnji mladić napustio fakultet i napisao knjigu o tome kako napustiti fakultet i postati bogat.

Trećeg dana bit ć organizovana sesija pod nazivom "Istanbul Network for Freedom". Riječ je o krovnoj organizaciji svih islamskih organizacija u svijetu koje se bave promocijom slobode.

Profesorica Jasna Duraković sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu podcrtala je značaj Opet Festa kao prvog i jedinog evropskog festivala slobode.

"Učestvovat će više od 30 renomiranih predavača i nekoliko hiljada učesnika. Svi smo ujedinjeni oko iste ideje i raspravljat ćemo o tome šta sloboda znači, šta ona predstavlja u svakom društvu i kako se ona razvija u svakoj oblasti društva. Ono što najviše nedostaje ovom društvu jeste slobodna interkacija gdje dolazi do konkretne razmjene misli i ideja, a koje ona pretapa u realna djela. To je ono što nedostaje i ovom gradu – da zajedničkim silama raspravljamo o svim mogućim slobodama, što je srž svakog čovjeka", rekla je Duraković.

Drugi sadržaji Open Festa uključuju svirku Ede Maajke i Frenkija te afterpartije nakon svakog dana festivala. Prvi događaj zakazan je za 10 sati 27. oktobra u Domu mladih, a pojedini događaji održavat će se na Fakultetu političkih nauka, u hotelu Holiday i galeriji Blackbook.