Potpisan ugovor
0

Općina Stari Grad povećala sredstva za pomoć Roditeljskoj kući u Sarajevu

A. B.
Fikret Kubat i Ibrahim Hadžibajrić potpisali ugovor za povećaanje sredstava
Fikret Kubat i Ibrahim Hadžibajrić potpisali ugovor za povećaanje sredstava
Uprkos teškoj ekonomskoj situaciji i izazovima koje je pred sve nas stavila pandemija, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i predsjednik Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka" Fikret Kubat potpisali su ugovor o podršci radu Roditeljske kuće u Sarajevu.

Tim ugovorom iznos koji Općina Stari Grad izdvaja za Roditeljsku kuću povećan na 15.000 KM za ovu godinu.

"I ranije sam najavljivao da ćemo budžetska sredstva iz 2021. godine usmjeravati na najugroženije kategorije kao što su socijalno ugroženi i bolesni, a ovdje se konkretno radi o djeci oboljeloj od raka. Imajući u vidu cjelokupnu situaciju prioritet u radu su nam građani i kako pomoći ljudima da prebrode ovu krizu. Otkad je napravljena Roditeljska kuća, pružali smo im podršku i ranije je to bio iznos od 10.000 KM godišnje, dok je ove uvećan za dodatnih 5.000 KM. Iskreno se nadam da ćemo olakšati boravak i liječenje dječici i njihovim roditeljima", kazao je Hadžibajrić.

Podrška Udruženju "Srce za djecu oboljelu od raka" i Roditeljskoj kući traje od 2016., a na taj način ova lokalna zajednica pruža oboljeloj djeci i njihovim porodicama drugi dom, porodičnu atmosferu i mjesto, na kojem bar na trenutak, mogu zaboraviti na bolničko liječenje. Kroz budžet Općine Stari Grad za podršku radu Roditeljske kuće dosad su izdvojena sredstva u iznosu od 40.000 KM.

"U vrijeme pandemije kada su naša dječica možda i najosjetljivija i najrizičnija kategorija veoma je važno u ovakvim trenucima ostati uz njih, tako da Općina Stari Grad ovim grantom koji je čak i povećan na 15.000 KM pokazuju da su uz našu dječicu, naše male heroje. Moramo ostati zajedno u ovim teškim vremenima, imati solidarnosti, empatije, humanosti", dodao je Kubat.

Ove godine je Općina Stari Grad je povećala sredstva za 5.000 KM
Ove godine je Općina Stari Grad je povećala sredstva za 5.000 KM

Kubat se osvrnuo i na trenutno stanje u Roditeljskoj kući.

"Teška je situacija, teško je i roditeljima u Roditeljskoj kući, a teško je i na odjeljenjima u Sarajevu i Tuzli. Međutim, ono što je važno i ohrabrujuće je da nijednog trenutka nije bilo prekidanja terapija ni liječenja. Naši ljekari i medicinsko osoblje zaista pružaju svoj maksimum zajedno sa nama iz Udruženja i želimo da što prije se ova situacija završi", naglasio je Kubat.

Pored redovnih godišnjih grantova, Hadžibajrić je u prethodnim godinama u više navrata organizovao podjele paketića, poklona i posjeta Roditeljskoj kući.

Prošle godine uposlenici Općine Stari Grad dali su svoj doprinos akciji Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” „Budi zlatan“ kupovinom 220 zaštitnih maski, a cjelokupan iznos je doniran za podršku djeci oboljeloj od raka širom Bosne i Hercegovine.

Za podršku u radu Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka", predsjednik udruženja Fikret Kubat uručio je zahvalnicu općinskom načelniku Ibrahimu Hadžibajriću.