Nadležnost Cesta FBiH
0

Općina Stari Grad: Oštećenje na Putu Mladih Muslimana je uzrok izlivanja fekalija u ulici Bakarevića

S. Š.
Ulica Bakarevića nakon kišnih padavina, Općina Stari Grad Sarajevo (Foto: Čitatelj)
Ulica Bakarevića nakon kišnih padavina, Općina Stari Grad Sarajevo (Foto: Čitatelj)
Zbog problema podzemnih voda u ulici Bakarevića koje izbiju na površinu nakon kiše i za sobom ostave fekalije koje mještanima stvaraju ogromne probleme i poteškoće, reagovali su iz Općine Stari Grad i pojasnili koji je uzrok problema te su ujedno i pozvali nadležne da obave svoj dio posla.
Naime, Općina Stari Grad Sarajevo je, putem Službe za investicije i komunalne poslove, u prethodnim godinama u više navrata pokretala rješavanje ovog pitanja kod nadležnog preduzeća i upravitelja.

Još 2016.godine utvrđeno je da ovaj problem izaziva oštećenje u trupu ceste Put Mladih Muslimana za koju je nadležni upravitelj JP Ceste FBiH. Izlaskom na teren utvrđeno je da je uslijed urušavanja propusta oštećen i kanalizacioni kolektor i reviziono okno, a što uzrokuje izljevanje fekalnih voda, prodor materijala iz urušenog propusta u kanalizacione cijevi te stalna začepljenja na kolektoru.

Kako se urušeni cestovni propust nalazi u trupu magistralne saobraćajnice njegova sanacija je u obavezi JP Ceste Federacije BiH.

Općina Stari Grad Sarajevo i KJKP Vodovod i kanalizacija tada su se obratili JP Ceste FBiH sa zahtjevom za rješavanje ovog problema. Kako je reakcija izostala, Općina Stari Grad je ponovo 2019. godine uputila urgenciju JP Ceste FBiH da urgentno djeluju i poduzmu mjere iz okvira svoje nadležnosti, ali je odgovor i tada izostao.

Ponovo je općina 2022.godine uputila dopis JP Ceste FBiH sa istim zahtjevom nakon čega je izvršen zajednički izlazak na teren, ali odgovora i reakcije opet nije bilo.

Da bi ovo pitanje bilo riješeno potrebno je, prije svega, da Ceste FBiH urade projektno-tehničku dokumentaciju za sanaciju propusta, a uporedo s tim da se rješava pitanje odvodnje i kompletnog kanalizacionog kanala.

Dakle, sanacija propusta je obaveza nadležnog upravitelja JP Ceste Federacije BiH, a sanacija postojećih instalacija je obaveza KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo.

Činjenica je da se Općina Stari Grad Sarajevo posredstvom nadležne službe u posljednjih dvadesetak dana više puta obraćala i KJKP Vodovod i kanalizacija kako bi u samoj ulici Bakarevića izvršili ispitivanje postojećih slivnika i šahtova koji uopšte nisu u funkciji, te je ovaj problem eskalirao.

"Općina Stari Grad Sarajevo, u cilju pomoći građanima koji ne trebaju ispaštati zbog administrativnih procedura ili nečijih propusta, ponovo će ove sedmice sa preduzećem KJKP Vodovod i kanalizacija izaći na teren. Općina ovim putem javno upućuje poziv nadležnima u JP Ceste FBiH, kao i KJKP ViK da se uključe u rješavanje ovog problema iz svoje nadležnosti kako bi se zajednički iznašlo najbolje rješenje za građane", saopćili su iz Općine Stari Grad Sarajevo.